Alla måste känna igen sig

En gemensam plattform för varumärket Gotland måste vara en plattform där alla intressenter känner igen sig, en plattform med många undervarumärken som geografiska områden, evenemang, företag och attraktioner.

Gotland2007-01-24 06:00
Ett gemensamt varumärke ställer också krav på beslutsfattare att leva upp till plattformens löfte.
Det är viktigt med förankring hos gotlänningarna.
Det framhåller en grupp i Gotlands gille som gjort idé och arbetsunderlag för Varumärkesplattform för Gotland.
Gruppen består av Mats Ekeroth, Anders Havdelin, Leif Jacobsson, Torbjörn Lindgren, och Fredrik Pallin.

Attraktivt besöksmål
När de gäller marknadsföringen av Gotland sägs att det finns insikt om att något nytt behövs. Det nämns att Gotlands starka varumärke idag inte är resultat av målmedveten marknadsföring samt att samlande krafter saknas.
För framtidens Gotlands finns flera hot mot utvecklingen som svagt differentierat näringsliv, stagnerat befolkningstal, ökad konkurrens om massturism samt osäkerhet om förbindelserna.
Men det finns enligt gruppen även stora möjligheter med stark ställning som attraktivt besöksmål, närheten och kontakterna med expansiva Stockholm/Mälardalen samt hög ekonomisk tllväxt i de baltiska länderna.

Positivt intresse
Varumärket bör inrikta sig på fyra huvudområden för marknadsföring nämligen företagande och entreprenörskap, besöksnäring, boende och mötesplats i Östersjön.
Som geografiska maknader nämns fokus på Stockholm/Mälardalen som är landets köpstarkaste region med hög tillväxt, selektiv marknadsföring i utlandet, främst Baltikum och Tyskland och särskild strategi för Baltikum och Polen.
Varumärket Gotland idag sammanfatts i bland annat att ön väcker nästan alltid positivt intresse. Här finns stora, kända evenemang som stödjer marknadsföringen. Men statusen är inte självklar eftersom ön fått mycket gratis. På andra håll fins idag mera offensiva och tydligare marknadsstrategier. Vidare behövs mer kunskap om hur Gotland uppfattas.
I början av november i fjol hölls ett seminarium i Visby för att fånga upp synpunkter, diskutera möjligheter och problem.

Rapport till kommunen
Med utgångspunkt från seminariet samt många andra infallsvinklar kommer gruppen fram till att varumärket Gotland är centralt för att stärka öns konkurrenskraft och en viktig del av "Vision 2025". Målet bör vara starkaste varumärket bland Sveriges kommuner inom fem år. Detta är enligt gruppen fullt möjligt om politiker, näringsidkare, entreprenörer och myndigheter bestämmer sig för det.
Rapporten om varumärkesstrategin har överlämnats till Gotlands kommun. Gruppen hoppas att rapporten blir ett stöd i utvecklingen av varumärket Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om