Alla medel är tillåtna i Almedalen
Det är andra veckan i juli. Allt ljus riktas mot Almedalen i Visby. Här finns alla som vi höras och synas just nu.Valåret 2002 är Almedalsveckan större än någonsin och alla vapen är tillåtna i kampen om en plats i medierna. I år är det svårt att nå ut med sitt budskap. Nu måste man ha en tydlig strategi för att höras, säger tjejerna som lobbar för TCO-kampanjen för ett familjevänligt arbetsliv.
Resultatet blir att inget parti nöjer sig med att bara låta partiledaren tala. Nu kombineras Almedalstalen med artistgalor, kubb och kurser i självförsvar. Och det väl beprövade tricket med "ballonger till barnen" håller än.
På Donnersplats står Elisabet Quarford och Kristin Blom från TCO-kampanjen Jobb & Familj. Redan innan de kom till Visby visste de att det skulle bli tufft att nå ut med budskapet om att det måste vara möjligt att skapa ett arbetsliv som går att förena med familjeliv och de har därför tänkt till ordentligt:
Man måste ha en strategi och ett tänk för att höras i Visby, men problemet är att det har ju alla som kommer hit, förklarar de.
För att få maximal effekt av sin medverkan i politikerveckan släpper TCO en ny opinionsundersökning varje morgon. Planen har fungerat. TCO:s folk har redan fått medverka i flera radio- och TV-program, men veckan är lång och gänget från TCO hinner också med att söka upp vanliga semesterfirare som normalt lever långt från politikens finrum. De lockar med godis och ballonger till barnen och knepet går hem - det är trångt framför deras marknadsstånd.
<span class=MR>Kvinnolobbyn</span>
I torgståndet intill på denna meningarnas marknad hittar vi ett gäng från Kvinnolobbyn. De har rest till Visby för att se till att varje fråga som dryftas på seminarier och debatter också tillförs ett gender-perspektiv. Kirsti Kolthoff som sitter med i styrelsen för Sveriges Kvinnolobby är ganska nöjd med vad de uträttar här. Här finns alla, menar hon. Både politiker, som får känna att Kvinnolobbyn har ögonen på dem, journalister, som skriver om dem, och vanliga väljare, som uppmanas att "kryssa för en kvinna".
Allt hänger ihop. Här får vi kontakt med många viktiga personer, men här når vi också ut med bredd till vanligt folk. Almedalsveckan fungerar som en marknad för politiskt arbete, säger Kirsti Kolthoff.
I år får de rekordmånga journalisterna en bättre service än förr. Telia har inrättat ett presscenter med de uppkopplingar som alla journalister behöver. När Lars Leijonborg håller seminarium är det ganska tomt i presscentret, men annars är det väl utnyttjat, både som arbetsrum och mötesplats.
<span class=MR>Fria listan</span>
Christian Gergils som sitter vid en av datorerna är lite av en katt bland hermelinerna på presscentret. Han skriver visserligen om Almedalsveckan, men han är i första hand här som politiker. För några veckor sedan startade han det nya partiet "Fria listan" - ett parti som varken vill höra hemma till höger eller till vänster, utan som säger sig vilja förena "vänsterns värme med högerns fria marknad". Partiet har inga egna arrangemang under Almedalsveckan, men genom att finnas här och prata med de politiska reportrarna vill Christian Gergils jobba in Fria listans tankegångar in i de spalter som ska skrivas härifrån.
När det gäller nya grejer är de politiska skribenterna lite försiktiga. De avvaktar och känner efter hur andra reagerar innan de skriver någonting själva, förklarar Christian Gergils.
Men för Christian Gergils har Almedalsveckan fler funktioner än så. När det nya partiet är i färd med att formulera sitt valprogram är det bra att finnas i händelsernas centrum - i Almedalen - och med ett finger i luften få grepp om vad det är folk pratar om. Mitt i myllret av politiker, journalister och lobbyister står kommunens informatör Karin Lindwall. Hon är spindeln i nätet och hon rycker ut när arrangörerna behöver hjälp. Karin Lindwall är nöjd med att årets Almedalsveckan har blivit så stor:
Det är en bra bredd i år. Jag har talat om för nya aktörer att det inte är säkert att konkurrensen är stor och att det inte är säkert att alla kommer att kunna få så mycket uppmärksamhet, men uppenbarligen så är de som kommer hit nöjda med den uppmärksamhet som de får. De kommer ju tillbaka år efter år.
Karin Lindwall tror att politikerveckan indirekt har stor betydelse för Gotland:
De vyer som visas upp från Gotland är ju så positiva och de betyder mycket för varumärket Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!