"Alla mina bröder dödades i kriget"

- En dag kom rebellerna och hämtade mig, mina tre bröder och två systrar. Alla mina bröder dödades i kriget och en av mina systrar bytte rebellerna mot vapen.
Det var ofattbara öden som cirka 500 gotländska elever fick höra när Världens barn-pristagare och jury gästade Gotland i går.

Gotland2005-04-23 06:00
Thomas Opio, är 15 år och uppväxt i Uganda. Ett land som varit i krig i 19 år vilket betyder att samtliga barn i landet inte upplevt någon annan verklighet än ett liv i krig. Så fort de unga pojkarna blir runt tio år, finns alltid risken att de ska hämtas av rebellerna för att bli barnsoldater i kriget mellan regeringen och rebellgrupperna.
Thomas var 12 år när han hämtades tillsammans med sina syskon. Efter ett år lyckades han komma bort från kriget tillsammans med sin lillayster och lever nu i ett läger där han tas om hand tillsammans med många andra barn. Men då var alla hans bröder döda och ena systern bortbytt mot vapen.
- Jag vet att när jag står här och pratar inför er, finns det barn som tas från sina hem för att dödas i kriget, förklarade han.
Inget av barnen som är med i juryn för Världens barn-priset gav några detaljerade beskrivningar om sina öden. Ändå gick deras ord rakt in i hjärta och mage. Det krävs en hel del mod att resa världen runt och berätta om det fasansfulla man varit med om.

Olidliga bilder
Det var till exempel nästan olidligt att se de bilder som dök upp i ens huvud när Sukumaya Magar från Nepal berättade om hur hon lockats från den lilla fattiga byn i Nepal till ett bättre liv i staden.
Sukumaya var bara nio år när hon rymde tillsammans med en man som kom till den fattiga byn och lockade med arbete i staden. Men istället för att få ett jobb, fördes hon över gränsen till Indien och såldes som sexslav till en bordell. Nio år gammal.

Fick inte komma hem
Nu är hon 14 år och lever ett bra liv sedan hon blivit räddad av polis och får nu hjälp av en hjälporganisation eftersom hennes familj inte ville veta av henne efter det hon varit med om. Och det är just detta som Världens Barn vill fokusera på: att det finns ett hopp och att det finns något som alla kan göra för att värna barnens rätt på vår jord.
- Det är lätt att tappa hoppet och tänka att det är ett för stort problem, men det går att ändra och det är därför Världens barns pris varje år vill uppmärksamma personer och organisationer som säger nej och som gör saker för att hjälpa världens barn, förklarade juryns förste ordförande Laura Hannant, som är svenska men bor i Kanada.

Pris till mammor i Kenya
Årets pris från Världens barn gick till mammorna i Santa Rita i Kenya. Där har 20 mammor bestämt sig för att hjälpa barn som blivit föräldralösa på grund av aids. Det tar hand om 43 barn som förlorat sina familjer i sjukdomen. Bernadette Otieno gästade Gotland och berättade om verksamheten tillsammans med Penina Awino Ndia, ett av barnen som bor på barnhemmet.
Två unga musiker från Sydafrika, Msingati Luzipo och Noluvo Quvile, bjöd på sydafrikansk musik med sång och dans till trumma. Treorna på Alléskolan sjöng "Sång till friheten" och "Uti vår hage".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om