-Det var under ett samtal när vi var i riksdagen för en tid sedan som idén kom, säger Håkan Jonsson. Vi var därpå Gotlandsdagen som Christer Engelhardt och Rolf K Nilsson anordnade.
De tre idékläckarna påpekar att Gotland är mycket speciellt vad gäller kyrkomiljöer och kyrkorum och därtill mycket kyrkorumstätt.
Levande byggnader
-Dessutom är dessa kyrkorum medeltida, säger Håkan Jonsson. Och de används och är levande. Många av världsarven är döda byggnader.
Han nämner också Gammelstads kyrkstad i Luleå som exempel på kyrkobyggnader som redan finns på världsarvslistan. Den kom dit 1996, året efter att Hansestaden kom med på listan.
I och med att Hansestaden innanför ringmuren i Visby är världsarv så finns redan öns största kyrka, Visby domkyrka, med.
Unika kyrkor
När ärendet om att ansöka till världsarv var uppe på stiftsstyrelsens sammanträde i måndags framkom att såväl inrikes som utrikes gäster fascineras över detta kulturhistoriska arv ön har i kyrkobyggnaderna och kyrkorummen. Så många kyrkor med medeltida anor på en begränsad yta gör Gotland och kyrkorna här unika.
I en sammanfattning om världsarvet Hansestaden står bland annat "Med sin ringmur, sina kyrkoruiner och sitt välbevarade gatunät och småskaliga bebyggelse från medeltiden och framåt är Visby en karaktäristisk Hansestad".