Alla på Radio Gotland erbjuds sluta
Sveriges Radio ska spara 110 miljoner. På vilket sätt är ännu inte bestämt.
Med avgångsvederlag. Förslaget kan innebära att kända radioröster på Radio Gotland nu kan komma att tystna.
Under den senaste tiden har styrelsen för Sveriges Radio fått ta emot massiv kritik sedan det blivit känt att radion står inför stora besparingar. På tisdag i nästa vecka sammanträder styrelsen och ska bland annat diskutera kritiken, och med vilka sparförslag man ska gå vidare.
För att få ned de fasta kostnaderna har all personal inom Sveriges Radio fått samma erbjudande. Den som frivilligt slutar sin tjänst får ett avgångsvederlag på tolv månadslöner. Är man över 55 år och har mer än tio års anställning får man 18 månadslöner.
- Hos oss har intresset inte varit så stort, en enda av de anställda har anmält sitt intresse hittills, säger Radio Gotlands kanalchef Helena Bremberg.
Kritiska röster
Senast den 20 april ska man ha visat intresse för att komma ifråga för avgångsvederlag. Just nu debatteras förslaget bland de anställda på Radio Gotland. Flera har jobbat länge på radion och många är kritiska och mycket tveksamma över sättet att spara pengar. Fackliga företrädaren på SJF-sektionen, Mika Koskelainen, menar att styrelsen sparar för mycket på för kort tid och han tycker att det är sorgligt att personalen får lida för att ledningen gjort nysatsningar på webben med engångsmedel.
Eva Sjöstrand har 17 år bakom sig på Radio Gotland och trivs med sitt jobb. Hon vill gärna vara kvar och tänker inte nappa på förslaget med avgångsvederlag. Det kommer sannolikt inte heller nyhetsankaret Thomas Gottfridsson att göra.
- Det här är ett dåligt sätt att spara pengar på. Sveriges Radio behöver sina duktiga medarbetare, säger han.
Tappar sändningstid
Oavsett vad styrelsen för Sveriges Radio tar för beslut nästa vecka finns redan ett sparförslag där lokalradiostationerna under tio veckor i sommar blir av med fyra timmar sändningstid om dagen. Mellan klockan 10 och 14 ska rikssändningar gå in, genom detta sparar man tre miljoner kronor.
Owe Järlö på Radio Gotland betecknar detta sätt att spara som ett "fullständigt hysteriskt" förslag.
- Jag åker till Rhodos på Island games och vill ju gärna kunna sända därifrån direkt, när det händer något, säger han.
Under eftermiddagen i går satt kanalchefen Helena Bremberg i telefonmöte med sina kollegor runt om i landet. Radio Gotland har fått en förfrågan att tillsammans med Radio Väst producera tre timmar rikssänd radio om dagen.
- Det är en jackpott för oss. Fler gotlänningar kommer att höras i riksradion och Gotland hamnar på radiosommarkartan, säger Helena Bremberg.
Hur många anställda Radio Gotland i framtiden ska ha och hur stora besparingarna kommer att bli lokalt, det vet man enligt kanalchefen inte förrän i slutet av april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!