Krispaket, stödpaket och återstartspaket. Dessa särskilda åtgärder har kommit att bli vanliga inslag i politiken – lokalt, nationellt såväl som internationellt – men kriserna har ju också avlöst varandra, på senare år.
Både regeringen och Region Gotland sjösatte ett antal samlade stöd under pandemin. I år har vi det bland annat satsats en nationell miljard på lantbrukets kostnadsökning och nyligen hela 55 miljarder på kompensation för höga elpriser.
Nu är ytterligare ett lokalt paket på gång; regionstyrelsen ska inom kort hantera förslaget "Åtgärder för att mildra höga kostnadsökningar i samhället", som omfattar totalt 36,4 miljoner kronor. Ekonomiskt utrymme för det existerar eftersom årets skatteintäkter väntas bli 128 miljoner högre än vad man budgeterade med.
– Vi gör ett stort överskott. Då vill vi fortsätta med de saker vi såg en positiv effekt av under pandemin, förklarar regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).
Men vilka får då vad, inom detta paket? Vi börjar med näringsliv och civilsamhälle: Tre miljoner vardera går till Science Park Gotland och Gotlands filmfond, samt lika mycket till "lokala utvecklingsaktörer som arbetar med lokala utvecklingsplaner (LUP)".
Gotländska utvecklingsbolag i samverkan, Gubis, får ytterligare 1,5 miljoner att fördela. Klintetraktens framtid får 100 000 kronor och Roma intresseförening 200 000; särskilda bidrag för deras arbete med att integrera ukrainska flyktingar.
Inom kulturen blir det en ny omgång av de så kallade "särskilda uppdragen" till olika kulturutövare. 3,5 miljoner går till tillfälliga verksamhetsstöd för kulturorganisationer – där har det sökts väldigt mycket mer pengar än vad som först fanns i budget.
Punkten "Återstartsstöd till kulturens länsinstitutioner" omfattar fem miljoner, varav Gotlands museum får 4,4 till olika projekt. 1,8 miljoner går till att rusta öns biografer och en halv till inköp av offentlig konst.
Sedan föreslås 6,5 miljoner på fritidsområdet. Bland annat ska två miljoner gå till en nysatsning och verksamhetsförändring inom Fritidsbanken, som är ett slags bibliotek för idrottsprylar.
Föreningar ska även kunna söka extra driftsstöd och resestöd. Denna sista punkt verkar handla om direkt kompensation för exempelvis högre drivmedelspriser – i övrigt har man till stor del valt att satsa på specifika projekt.
– Det här är pengar som måste ut snabbt, innan årsskiftet, de är inte långsiktiga, säger Meit Fohlin.
Men varför "öronmärka" så mycket till projekt, när det som behövs är kompensation för stigande löpande kostnader?
– Vi har haft andra ärenden som handlar mer om ren kostnadskompensation, det här går utöver det.
I paketet finns även en satsning på "kontorsarbetsplatser Visborg" – något som kanske inte förefaller vara kopplat till högre priser i samhället.
– Vi har lämnat vissa lokaler för att spara pengar, men sedan insett att vi även behöver satsa för att anpassa dem vi har. Genom att ta med det nu behöver det inte belasta nästa års väldigt strama budget, säger regionstyrelsens ordförande.
Sist men inte minst innehåller det aktuella förslaget tre miljoner till "medarbetaruppskattning" – det blir alltså än en gång någon present, eller aktivitet, till alla regionanställda.
– Men det är egentligen något som har funnits med i budgeten tidigare, kommenterar Meit Fohlin.