Regionstyrelsen beslutade på onsdagen att "alla tillsvidare anställda samt några visstidsbefattningar inom Region Gotland, som planeringsåtgärd, ska krigsplaceras med krigsplaceringsbesked på sina ordinarie befattningar".
De omfattade är numera skyldiga att gå till jobbet som vanligt även i händelse av krig, eller vid en "kris som föranleder höjd beredskap".
Ordet krigsplacering kan uppfattas som laddat och dramatiskt. Men enligt regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) innebär detta beslut ingen större skillnad mot det som redan står i "lagen om totalförsvarsplikt", med bestämmelsen att alla mellan 16 och 70 år måste "tjänstgöra inom totalförsvaret i den omfattning som hans eller hennes kroppskrafter och hälsotillstånd tillåter".
– Den plikten gäller redan för alla ändå. Det nya beslutet är mer av ett planeringsverktyg, för att alla ska veta var de hör hemma i en kris. Men visst kan det låta laddat, det som tidigare kanske varit mer abstrakt har ju blivit aktuellt i och med kriget i vårt närområde, säger Meit Fohlin.
Ett alternativ hade varit att undanta personal utanför "samhällsviktiga och kritiska verksamheter", men det valde man alltså inte.
– Om en person ska genomföra en operation måste denna kanske först kunna lämna sitt barn på förskolan, som då också måste vara bemannad, förklarar Meit Fohlin.
Har man redan ett avtal om krigsplacering med någon annan del av totalförsvaret, till exempel hemvärnet, kommer man dock kunna undantas från Region Gotlands beslut.