"Alla ska känna sig delaktiga"
Från och med den 1 april har den ännu inte byggda kongresshallen i Visby en vd, Niklas Sjöblom och den 14 mars inbjuds alla intresserade gotlänningar till öppet forum i Almedalsbiblioteket för att ställa frågor till trion som ska driva kongresshallen. - Vi vill att alla ska känna delaktighet från början, understryker Mats Skärlén, som driver Gamla Masters i Visby och är en av dem som ska driva anläggningen. De andra är Niklas Sjöblom, hotelldirektör i Västerås, och Tobias Larsson, Gutekällaren.
- Vi har genomgått mycket hård kontroll av såväl kommunen som Nutek och jag har förklarat bakgrunden till skatteskulderna som gällde Masters, berättar Mats Skärlén.
Alla skulder betalda
I dag är dock alla skulder betalda men han vill ändå förklara och ge en bakgrund när GT ringer och frågar.
- Den största orsaken till skulden var bakslaget med restaurangen i Fårösunds fästning som vi drev i samma bolag. Vi öppnade där i juli, trots att det inte fanns något hotell och därmed inga gäster. Det förlorade vi 200 000 kronor på. Sen var sommaren ganska dålig i allmänhet och vi hade en tung höst, förklarar han vidare.
På sikt kommer Mats Skärlén att lämna Masters och övergå till restaurangverksamheten i den nya kongresshallen.
- Den 1 januari 2007 blir det min huvudsysselsättning. Hur jag gör med Masters är inte klart, kanske har jag kvar en del där, kanske lämnar jag det helt.
Lokal förankring
I april 2007 ska kongresshallen invigas med pompa och ståt. Fram till dess gäller de att bygga upp en organisation, marknadsföra och boka in konferenser och kongresser som ju arbetar med flera års framförhållning.
En stor del av arbetet kommer också att ägnas åt lokal förankring, en förutsättning för att kongresshallen ska bli en framgång.
- Vi räknar med 100 000 gäster per år varav hälften kommer att vara gotlänningar. Vi kommer att ha månadsmöten under hela processen för att alla ska veta vad som händer, vi ska också bygga en hemsida med information.
Finansieringen klar
Finansieringen för verksamheten är klar och ger utrymme för en inkörningstid på två år efter öppnandet med nollresultat. Men alla inblandade är övertygade om kommande lönsamhet.
- Skulle det mot förmodan gå åt skogen, drabbas inga andra än vi tre, hallen finns ju kvar, påpekar Mats Skärlén som ser en mängd möjligheter med den blivande kongresshallen.,
Man skissar på en personalskara på tiotalet fast anställda, vid olika större evenemang krävs 30-40 medarbetare.
Vilka risker har ni räknat med i er satsning?
- Risken utgörs av det kapital vi går in med, men som sagt, den risken är liten och väl värd att ta.
Positiva reaktioner
Än så länge har Mats Skärlén bara fått positiva reaktioner för sitt engagemang i kongresshallen.
Rykten om dålig likviditet och skulder gör honom inte särskilt bekymrad eftersom han och de andra kontrollerats och godkänts med full vetskap om de tidigare skulderna.
- Det är lätt att man hamnar i svackor när man driver en krog som har öppet 360 dagar om året. Det är en medveten risk och händer det saker som den misslyckade satsningen i Fårösund, så påverkar det såklart. Men samtidigt ger det mycket att ha öppet, man får trogna och lojala kunder. Vi kunde lätt ha valt bort att ha öppet vissa perioder som vi vet är olönsamma, men vi vill inte att kunderna ska komma hit och mötas av en låst dörr.
Tuff konkurrens
Konkurrensen i restaurangbranschen i Visby är tuff. Sommartid konkurrerar man dessutom med krogar som erbjuder mycket lägre priser än många av året-runt-krogarna.
Att ett företag har skatteskulder vittnar om skakig likviditet men det är också ett bevis på att företaget redovisar sina inkomster och betalar skatt, betalar man ingen skatt kan man aldrig få några skulder.
- Alla i branschen vet att det förekommer mygel, därför är vi väldigt tacksamma att kunderna väljer att betala ett högre pris för att äta på ett ställe där man sköter sig. Men samtidigt är det alldeles åt skogen för dyrt att gå ut och äta i dag, det är helt omöjligt för en barnfamilj, så självklart behövs det även lågprisrestauranger, man ska kunna gå ut bara för att äta sig mätt.
Finns det verkligen utrymme för alla restauranger i Visby?
- Jag tycker att det finns en överetablering men det ska vi samtidigt vara glada för. Det är på gott och ont, vi tvingas ju anstränga oss till det yttersta för att inte slås ut av konkurrensen. Se på en liknande stad på fastlandet, där finns i princip en pizzeria och så stadshotellet. Här finns tio krogar med mycket hög klass som har öppet året runt, det ska vi vara glada för och vårda.
Gotlänningar döper?
Inriktningen i det nya bolaget som ska driva kongresshallen är öppenhet och som sagt, lokal förankring.
En viktig del i processen är vad själva hallen ska heta, ett beslut som man vill att gotlänningarna ska vara delaktiga i.
- Vi ska göra allt vi kan för att ge svar på alla frågor som finns, både om oss som företagare och om hur verksamheten ska bedrivas. Det enda vi inte kan svara på är hur det kommer att gå, konstaterar Mats Skärlén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!