I slutet av förra veckan rapporterade GT om en mamma som slog larm sedan hon hittat bilder på sin dotter i hennes mobil, bilder som hade använts i utbyte mot alkohol, droger eller cigaretter.
Bilder av flickvänner
Men ett kanske ännu större problem är också de bilder som pojkar tar av sina flickvänner, eller som flickor tar själva och skickar till sina pojkvänner, och som sedan sprids inom grabbgäng eller läggs ut på internet i olika forum - mot flickans vilja. Även detta rapporterade GT om för en vecka sedan.
- Detta är ett problem som uppkommit i och med de nya mobiltelefonernas intåg, då alla plötsligt har en kamera i mobilen. Det här beteendet har accelererat enormt; det finns inte ens siffror på hur mycket har det ökat, för ingen har hunnit mäta, säger Marit Olsson, lärare och genuspedagog inom Region Gotland, som arbetar mycket med pojkar och flickors, och män och kvinnors, attityder kring genus, sexualitet och beteende.
Skolan ofta i fokus
När sådana här problem diskuteras, till exempel i media, är den spontana reaktionen ofta att det är flickorna som ska såväl skuldbeläggas som skyddas, menar Marit Olsson.
- Det är en naturlig reaktion. Men det är pojkarnas och männens beteende och attityder som måste ifrågasättas - det handlar om att problematisera killarnas agerande, säger hon.
- Fråga dig själv: Varför känner föräldrar att man måste prata med sina döttrar om det här, om att bilder på tjejer kan spridas på nätet av killar? Varför pratar inte föräldrar med sina söner om samma sak? frågar sig Marit Olsson retoriskt.
Skolan hamnar ofta i fokus när problem som rör ungdomar kommer på tal. Helt rätt, förstås, menar Marit Olsson, men skolan kan inte göra allt. Frågeställningar som dessa berör hela samhället - allt ifrån föräldrarna till idrottsrörelsen.
Och grunden till alltihop läggs mycket tidigt, redan på dagis, och arbetet måste därmed börja redan där.
- Unga pojkar ärver beteenden av äldre män. Vi måste fortsätta prata om det och ifrågasätta det. Är det tufft av en kille att visa upp en lättklädd bild på sin före detta flickvän? Det här handlar väldigt mycket om makt och status, och synen på vad som ger makt och status.
Marit Olsson önskar att alla föräldrar kunde ta diskussionen med såväl sina söner som sina döttrar, om vilka bilder man har i mobilen och om vilka bilder man tar och skickar till andra, om pojkars syn på flickor och tvärtom, om betydelsen av att kränka andra människor.
En form av hallick
Men hon hoppas också att skolorna tar upp frågor som dessa, inte bara när de är dagsaktuella i media utan regelbundet, alltid.
- Förstår man att man verkligen kan kränka en annan människa om man sprider en bild på den personen naken eller lättklädd? Jag tror inte att alla förstår det. Man blir en form av hallick och man gör faktiskt något olagligt, säger Marit Olsson.
- Det här är ett värdegrundsarbete som måste pågå hela tiden.