"Alla som behöver ska få hjälp"

Räddningstjänstens ambitionsnivå kommer att sänkas men det görs från en hög nivå. Den blir ingen förändring av bemanningen vid utryckningar. -Det innebär att alla som behöver vår hjälp kommer att få den, precis som tidigare, säger räddningschef Johan Kallum.

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2007-10-03 04:00
Räddningstjänsten tagit fram en risk- och konsekvensanalys med anledning av besparingsförslaget på heltidsanställda brandmän och befäl.
Besparingsförslaget är på 2,2 miljoner kronor. Bemanningsstyrkan kan, enligt förslaget, minskas med fem tjänster på operativa verksamheten och 1,5 tjänster på dagtidsorganisationen.

19 allvarliga risker
Johan Kallum framhåller att det går att göra besparingar eftersom det idag finns överanställda brandmän.
När en del av dem tas bort finns det fortfarande bemanning för de dagliga uppdragen, men då måste vi ta in vikarier i samband med tjänstledighet, semestrar och fortbildning.
I den analys som en arbetsgrupp inom förvaltningen tagit fram framhålls 60 risker vara 19 bedöms som mycket allvarliga. Till varje risk har förslag tagits fram på åtgärder som skall minimera riskerna.

Frågor och svar
Johan Kallum påpekar att de största farhågorna gäller att Räddningstjänsten halkar efter kompetensmässigt eftersom det bli svårare att skicka iväg brandmän på utbildning och organisationen blir smalare med färre anställda.
Ytterligare en risk är att man förlorare vattendykare och då kan Räddningstjänsten inte leva upp till sina åtaganden.
I det pressmeddelande som Räddningstjänsten gick ut med på tisdagen ställs en rad frågor som Johan Kallum svarar på.

Neddragningar gjorde
Så här svarar han på frågan varför man måste spara på brandmän när det är helikoptern som går med underskott:
-Vi har redan gjort de neddragningar som går att göra på helikoptern och då är det endast på Räddden operativa räddningstjänsten som vi, genom att ta bort överanställningar, kan sänka kostnaderna så pass mycket att de motsvarar underskottet som helikopterverksamheten medför.

Ingen bra stämning
Johan Kallum förklarar att det är aldrig roligt att sänka ambitionsnivån men det är hans fulla övertygelse att man trots besparingar kommer att kunna bibehålla tryggheten och säkerheten för gotlänningarna.
Han medger att stämningen på Räddningstjänsten idag inte är särskilt bra.
-Många medarbetare oroas över det kommande beslutet och det påverkar naturligtvis klimatet på arbetsplatsen, säger han.

Ekonomi i balans
Räddningstjänsten kommer, efter besparingen på 2,2 miljoner, att ha ekonomi i balans. Då kan man, enligt Johan Kallum, satsa på den personal som finns kvar.
Tidigare år har man hela tiden måst bromsa, till exempel kompetensutveckling med mera.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om