"Alla som vill borde få heltid"
Nyligen utlyste kommunen omkring 15 nya, fasta vårdtjänster i äldreomsorgen. Samtliga är deltider. Detta trots att kommunen slagit fast en policy som säger att heltider ska vara normen.
GT har varit i kontakt med personer som sökt, eller velat söka, de nya vårdtjänsterna men som vet att även om de skulle få jobben så måste de tacka nej.
Lönen räcker inte
Lönen kommer helt enkelt inte att räcka till.
Av de nu aktuella tjänsterna är fem nattjänster med 70 procents tjänstgöringsgrad och elva dagtjänster med cirka 80 procents tjänstgöringsgrad. (För dagtjänsterna finns viss möjlighet att byta så att någon går ned i sysselsättningsgrad mot att någon annan går upp.)
- Vi organiserar oss efter vårdbehovet, förklarar Madelene Gadd Wäss, som är starkt medveten om de politiska målen men menar att det också finns en ekonomisk verklighet man måste rätta sig efter.
- Ibland går de ekonomiska målen stick i stäv med personalpolitiken, säger hon.
En tredjedel deltidare
Av Gotlands kommuns totalt drygt 7 000 anställda är drygt 32 procent deltidare. De allra flesta återfinns inom vård- och omsorgssektorn.
Sonja Pettersson är en av dem. Hon har en 75-procentig underskötersketjänst på korttidsboendet Regnbågen på Korpen i Visby. Sonja trivs med sitt jobb men skulle gärna jobba mer för att få upp lönen.
- Jag tycker att alla som vill borde få jobba heltid, säger hon.
"Heltid det normala"
Det är en uppfattning hon delar med många. Och den finns även uttryckt i kommunens personalpolicy där det står att heltid ska vara det normala men att deltid ska finnas som en möjlighet för den som vill.
Policyn antogs av kommunfullmäktige för ett par år sedan.
Andelen deltider har minskat under de här åren, men fortfarande är man ett gott stycke från mål. Och fortfarande inrättar man nya deltider!
Det är i de kvinnodominerade yrkeskategorierna som deltid blivit mer eller mindre en norm.
Det är också kvinnor som utgör den klart största gruppen bland de deltidsarbetslösa. Av de 734 personer som i mars månad var anmälda som deltidsarbetslösa på Gotland var 524 kvinnor.
- Vi jobbar mycket med problemet, säger både Madelene Gadd Wäss och den politiskt ansvarige inom social och omsorgssektorn, kommunalrådet Björn Jansson (s).
- Genom att införa så kallad årsarbetstid har vi fått upp arbetstiden för ganska många. Cirka 700 personer jobbar enligt den modellen nu och de erbjuds då upp till 90 procents tjänstgöring, säger Björn Jansson.
215 ville gå upp i tid
Han påpekar också att antalet anställda som vill gå upp i tjänst minskat kraftigt i takt med att man kunnat erbjuda bland annat årsarbetstid.
Vid årsskiftet var det 215 medarbetare inom social- och omsorgsförvaltningen som ville gå upp i tjänst, 130 av dem ville arbeta heltid.
Och heltider blir det kanske inom en inte alltför avlägsen framtid. I slutet av månaden reser nämligen Björn Jansson och Madelene Gadd Wäss till Piteå för att se hur man där skapat heltider för alla i vården.
Genom det så kallade Hel-del-projektet har man där skapat en modell med heltidstjänster, flexibla tjänstgöringsgrader och egna schemarader.
Alla ges möjlighet att arbeta heltid, men man kan också välja lägre tjänstgöringsgrad.
Modellen innehåller även en flexibilitet vad gäller rum, det vill säga arbetsplats. Jobbet kan vara förlagt till flera olika arbetsplatser.
Intressant modell
Men det är inte arbetsgivaren som fördelar arbetstillfällena utan det gör de anställda själva i solidaritet med varandra, står det att läsa i en rapport om projektet från Arbetslivsinstitutet.
"Rum, ekonomi och genus överlappar och griper in i varandra", skriver man.
Björn Jansson tycker att modellen verkar intressant. Den har dessutom inneburit en vinst för Piteå kommun på två miljoner kronor.
- Bedömer vi att det är möjligt kommer vi att satsa på den här modellen i Gotlands kommun också, säger han.
I förra veckan presenterade det statliga Hela Projeket sin slutrapport för regeringen.
Där slår man fast att fler heltidstjänster ger både samhället och individen stora vinster:
Fler kan leva på sin lön.
Ersättningen från a-kassa minskar.
En starkare anknytning till arbetsplatsen ökar engagemang och inflytande
Med färre deltider, övertider och vikariat kan kommuner tjäna stora summor årligen
Källa: Arbetsmiljöverket
Där slår man fast att fler heltidstjänster ger både samhället och individen stora vinster:
Fler kan leva på sin lön.
Ersättningen från a-kassa minskar.
En starkare anknytning till arbetsplatsen ökar engagemang och inflytande
Med färre deltider, övertider och vikariat kan kommuner tjäna stora summor årligen
Källa: Arbetsmiljöverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!