Alla sopkorgar på Gotland tas bort

Gotland ska bli fritt från sopkorgar om tio år. Det är ett av målen i avfallsplanen som syftar till att göra stränder, natur och gatumark skräpfria.

Alla vanliga skräpkorgar ska bort och ersättas med soldrivna stora behållare.

Alla vanliga skräpkorgar ska bort och ersättas med soldrivna stora behållare.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2019-10-07 11:00

Från 2024 ska hälften av sopkorgarna på offentliga platser vara borta och 2030 ska det inte finnas en enda kvar. 

– I vanliga sopkorgar läggs blandat avfall och mycket skräp hamnar på marken runt dessa. Vi vill att även skräp på offentlig plats sorteras på samma sätt som vi gör hemma, säger Lisa Larsson,  avfallsutvecklare i regionen. 

Istället kommer behållare med sorteringsmöjligheter att placeras ut men det blir med betydligt glesare mellanrum. De kommer att stå på olika offentliga platser, som parker, naturområden, torg, idrottsplatser, väntrum, samlingslokaler och andra mötesplatser.

– De kommer inte att stå i varje korsning utan bland annat vid naturliga in- och utfarter till områden, säger Lisa Larsson, 

Smarta slutna behållare blir det nya alternativet och de drivs med solceller och kan komprimera materialet. De finns några sådana behållare på Gotland redan men det är bara på ett ställe i Visby som man testat att ha flera behållare för att göra det möjligt att sopsortera.

– Vi tar det pö om pö och har börjat lite med några behållare vid Söderport och även vid Galgberget, berättar Lisa Larsson. 

Fördelen med de nya behållarna är att de är stora och kan packa materialet vilket gör att de rymmer betydligt mer än en vanlig sopkorg. Det gör att de inte behöver tömmas lika ofta som de traditionella sopkorgarna. 

Dessutom kan de kommunicera med renhållningen. 

– Behållarna talar om när det är dags att tömma, säger Lisa Larsson. 

Det här innebär att sophämtarna inte behöver åka ut och kontrollera behållarna vilket gör att man spar arbete. 

– Större behållare gör också att det inte hamnar så mycket skräp runt om som är fallet med mindre sopkorgar. När de är fulla lägger folk skräpet bredvid och det måste vi också plocka upp säger Lisa Larsson. 

De slutna behållarna kostar mer än en enkel sopkorg.

– De är dyra i inköp men driftskostnaden är otroligt mycket lägre, förklarar Lisa Larsson. 

Blandat avfall från sopkorgarna deponeras inte. Det blandas med annat blandat avfall och eldas upp på Cementa. Målet med mer sorterat avfall är att mer material ska återvinnas i stället för att bli energi. 

– Jag tror vi kommer att vänja oss vid det här systemet. Gotlänningar är fruktansvärt duktiga på att sopsortera redan och egentligen är det ganska logiskt att man vill lägga sitt bananskal i rätt behållare, säger Lisa Larsson. 

Den nya avfallsplanen är tänkt att gälla från årsskiftet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!