"Alla tar för givet att jag skall vara Valdemar"
Änkan Anna Pleskow, lika rik som snål, står för dagens överraskning under årets Medeltidsvecka. Det är hon som serverar saft till deltagarna på rundvandring i det medeltida Visby. Vi väntar in sällskapet vid den gamla brunnen i Botan. Wiveka Schwartz, en av Medeltidsveckans veteraner, bär en grön klänning som omväxling till den blå i sammet, som hon bar för 25 år sedan.
Foto:
Wiveca Schwartz initierade och var med från början att dra upp riktlinjerna för projektet medeltidsmänniskans liv och tro med syfte att skildra människans vilkor under medeltiden som blivit Medeltidsveckan på Gotland AB. Mycket av kärnan i 1984 års festival och folkfest med folkbildningsideal finns kvar och har utvecklats under åren.
I centrum
Wiveca Schwartz var i centrum då som nu.
-1983 arrangerade vi ett Fransiscus-jubileum. Det var 750 år sedan fransiscanermunkar kom till norden och då, 1233, först till Visby som var den tidens metropol. Prästen Sven-Erik Pernler, sedan kyrkoherde i Kristi Lekamens katolska församling i Visby, hade doktorerat i medeltida kyrkoliv på Gotland och lyfte fram kyrkorna här med anknytning till fransiscanernas orden. Jubileumssommaren blev det en helg med fest på Stora torget med bland annat musik av Sigtuna pipare, kyrkospel från Arboga och utställning i domkyrkan.
Bjöd upp till dans
Den minnesgode kommer ihåg hur Kalle Berggren samlade Visby Folkdansgillet och bjöd upp till dans där biskop Tore Furberg och fransiscanerbröder trådde dansen.
Wiveka Schwartz som arbetade på det som var SKS, Svenska kyrkans studieförbund, fick stöd för sin idé med medeltidstema, vilket var för bra för att släppa ur händerna, samt 30 000 kronor i projektbidrag.
Klockan 13 fredagen den 13 januari 1984 träffades Wiveca Schwartz, Marita Jonsson, då museilektor på Fornsalen och nu författare med mera och i centrum för Körsbärsgården i Sundre, bildlärare Synnöve Gahrén numera i Uppsala, bildningskonsulent Kurt Genrup som senare professor i etnologi i Umeå samt musikern och entusiasten Michael Neuman.
- Vi fastslog vecka 32 med marknad, Valdemarsspel, Jungfruresa, picknick på stranden, musik, dans, teater föreläsningar och studiecirklar programmet, säger Wiveka Schwartz som påminner om Karin och Gunnar Svahnström, det första årets borgmästarpar och Kurt Genrup som gestaltade den förste Valdemar, efterträdd av Bo Genfeldt. Från 1986 är Roland Johansson från Hallbjäns i Guldrupe den som rider in som Valdemar Atterdag.
Det blev bara så
- Det bara blev så en gång och sedan har jag fortsatt. Alla tar för givet utan att fråga att jag ska vara Valdemar och det är jag gärna säger Roland Johansson som sedan 1986 träder in i den danske kungens roll. Numera är han pensionär med ålderns rätt men som fortsätter sitt intåg i Visby via Söderport med brandskattning på Stora torget och jungfrudomen på Strandscenen.
I år liksom för 25 år sedan finns Pax med, gycklargruppen som då bildades av Towan Obrador.
Calle Brobäck som munk i grå kåpa, densamma som 1984, har gått vidare från att berätta skymnings- sagor i St Lars ruin till att vandra med publik och göra historiska nedslag i Visby.
Arbetskåpa
I sin väl nyttjade arbetskåpa, lappad och lagad av makan, minns han den bild han tog av osteologen och arbetskamraten Berit Sigvallius, som prydde den första Medeltidsveckans program.
- Det var hon som inspirerade mig till min roll och medeltidspersonlighet. Du har figuren och tonsuren. Du passar som munk, sade hon och därefter har jag burit fransiscanernas kåpa som arbetsdräkt vid alla mina Medeltidsveckor, säger Calle Brobäck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!