Alla tjänar på billiga gubbar

Den kalla och regniga inledningen av sommaren har slagit hårt mot många bönder - på fastlandet.
Här på Gotland har vädret varit bättre, och det har gett en konkurrensfördel till gotländska bär- och grönsaksodlare.

Nöjd med skörden. Karin Andersson, vice vd för Ryftes, kan komma att höja priserna på grönsakerna som skickas till fastlandet.Foto: Joel Nilsson

Nöjd med skörden. Karin Andersson, vice vd för Ryftes, kan komma att höja priserna på grönsakerna som skickas till fastlandet.Foto: Joel Nilsson

Foto: joel nilsson

Gotland2012-07-12 04:00

Stefan Olsson, chef för jordgubbsföretaget Bärgården i Källunge, berättar att det hittills är något av ett rekordår när det gäller jordgubbsskörden.

- Det är kanske 25 procent mer jordgubbar än vanligt. Vi ligger väldigt högt i år, säger han.

Vad beror det på?

- Det beror på den varma hösten förra året. Då sätter jordgubbarna sina blommor och eftersom det var en fin höst så mådde de bra. Det har vi igen nu när vi skördar.


Priset halverades
Den stora skörden har
inneburit ett drastiskt lägre pris i butikerna efter midsommar. Inköparna betalar omkring 16 kronor per liter till odlaren och tar sedan mellan 22 och 27 kronor per liter i butiken.

Vid midsommar kostade jordgubbarna mellan 50 och 60 kronor litern. En vecka senare hade priset halverats.

Hur kommer det sig att priset sjönk så snabbt?

- Ja, det är ju att skördarna har kommit igång så bra i värmen efter midsommar. När det är stor tillgång på jordgubbar, då finns det ju bara ett läge och det är att sänka priserna, säger Stefan Olsson.

De ökade jordgubbsskördarna har också inneburit att plockarna kunnat tjäna mycket mer, eftersom de jobbar på ackord.


Fördel i konkurrensen
På fastlandet har det på sina håll varit alldeles för kallt och regnigt. De mest utsatta odlarna finns i Mälardalsregionen och i Norrland, enligt LRF.

Om regnet fortsätter kommer de minskade skördarna att slå mot landets konsumenter i form av högre matpriser.

På Gotland har sommarvädret däremot hittills varit väldigt positivt för alla odlare. Det gör att gotländska odlare får en konkurrensfördel.

- Så här långt är vi nöjda med vädret. Regnet har kommit i lagom doser än så länge. Vi har haft några år med översvämningar på Gotland, och det är inte roligt, säger Karin Andersson, vice vd på Ryftes.


Bra efterfrågan
Är det fina Gotlandsvädret en fördel för er i konkurrensen?

- Ja, det är klart att det är. 95 procent av våra rotfrukter går till fastlandet. Vädret har ju varit dåligt på kontinenten också, så det har blivit dyrare att importera grönsaker från till exempel Italien. Då har vi haft en bra efterfrågan på våra produkter.


Höjda priser
Kan ni höja priserna på varorna ni skickar till fastlandet om regnvädret håller i sig där?

- Ja, det kan vi förstås göra i viss mån. En del av det vi säljer är det fasta priser på, men så säljer vi en del på den öppna marknaden också och där kan förstås vädersituationen inom landet påverka priset, säger
Karin Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!