I februari 2006 fick Nordkalk tillstånd av Miljödomstolen (nuvarande Mark- och miljödomstolen) att bryta i provbrott.
I september 2007 sa länsstyrelsen nej till brytningen och fick medhåll av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Kommunstyrelsen sa dock ja.
I slutet av 2008 sa Miljödomstolen nej till Nordkalks ansökan. Orsaken var att allt för stora naturvärden står på spel. Ett halvår senare sa Miljööverdomstolen (nuvarande Mark- och miljööverdomstolen) dock ja till prövningstillstånd. Det resulterade i att Miljööverdomstolen i oktober upphävde Miljödomstolens beslut.
Trots att ärendet överklagades av 21 myndigheter, organisationer och privatpersoner sa Högsta Domstolen den 21 oktober 2010 nej till att ta upp överklagan.
I november 2011 avslöjade TV4:s "Kalla Fakta" att myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, gjort arbeten för Nordkalk för över en miljon kronor. Tv-programmet frågar sig hur ett nej från Miljödomstolen kunde bli ett ja från Miljööverdomstolen.
I december 2011 fick Nordkalk avslag på de villkor som Miljöverdomstolen gett tillstånd till i oktober 2009. Mark- och miljödomstolen ansåg att det fanns för många tveksamheter kring brytningen och att kalkbrytningen inte fick starta. Nordkalk överklagade beslutet.
Den 5 juni i år fick Nordkalks kalktäkt definitivt ja från Miljööverdomstolen.
I juli påbörjade Mellanskog, på uppdrag av Nordkalk, avverkningen i utkanten av Ojnareskogen. Motståndare till kalkbrytningen, bland andra Fältbiologerna, omringade skogsmaskinerna och hindrade arbetet.
Under gårdagen diskuterade länsstyrelsen de eventuella skador som uppkommit på avverkningsområdet och om Nordkalk inte uppfyller de villkor man kommit överens om.