Alla var inte där. Men Toftas minsting Bill Olsson kom, iförd vit sparkdräkt och gul keps.

Och Tora Hoffman, 92 år, var där, tillsammans med nära två hundra andra Toftabor för att vara med på den historiska gruppbild som togs på åkern bakom kyrkan i lördags.

Gotland2003-06-16 04:00
Gotlandspress direktör Lars Herlin kläckte idén om att samla en hel socken till fotografering. Att det blev Tofta beror på Birgitta Cedergren. Var sin glass skulle bli belöningen till alla deltagare, och Birgitta Cedergren som ansvarar för Hemglass bilar fick välja socken. Det blev hemsocknen förstås ­ Tofta.
Tanken är att det ska bli en serie med sockenbilder, och det kan därför vara på sin plats att lite noggrannare redovisa förberedelserna inför lördagens fotografering.
Kl 14.15 ­ Ester Hansson har klätt sig fin och ställer sig invid vägen vid Kumle för att invänta skjuts.
Kl 14.20 ­ Kyrkorådets ordförande Kurre Lind sätter sig bakom ratten på minibussen som ska hämta Toftabor som behöver skjuts. Sammanlagt sju personer ska hämtas.
Kl 14.30 ­ Fotografen Hans Hemlin anländer till kyrkan, utrustad med Hasselblads storbildskamera och megafon (inlånad från polisen).
Kl 14.32 ­ Prästen Lennart Kinnander kommer med andan i halsen. Han har jagat fatt på en Toftabo med frontlastare. I sista stund har man bestämgt att inte fotografera från kyrktornet. Att klippa bort hönsnätet i en av kyrktornets gluggar blir för omständligt. Hans Hemlin ska istället lyftas upp frontlastarens skopa.
­ Frontlastaren kommer så fort transporten med ensilage klarats av, meddelar Lennart Kinnander.
Kl 14.40 ­ Glassbilen anländer, lastad med belöningen ­ chokladöverdragen vaniljglass med nougatsträng i mitten.
Kl 14.45 ­ Lennart Kinnander står på parkeringen och hälsar och dirigerar. "Nej, det är inte i kyrkan, utan på åkern bakom".
Kl 14.47 ­ Nils-Henrik Hansson anländer med frontlastaren, och snirklar sig fram över kyrkogården till fotografingsplatsen.
Kl 14.57 ­ Frontlastaren är på plats och Hans Hemlin hissas upp i skopan.
Kl 14.59 ­ Hans Hemlin tar till orda i megafonen:
­ Ärade Toftabor. Roligt att så många kunde komma. Nu ska vi se...vi sätter damen i rullstol längst fram. Barnen får sitta bredvid.
Kl 15.03 ­ De sista Toftaborna hastar över åkern för att inta sina platser.
Kl 15.05 ­ Hans Hemlin monterar rätt objektiv på kameran.
Kl 15.06 ­ Fotografen tittar i sökaren.
­ Ni där längst bak, kan ni flytta lite åt vänster...
Kl 15.07 ­ Sista Toftaborna är på plats. Hans Hemlin berättar hur allt ska gå till:
­ Jag räknar ett, två, tre. På tre knäpper jag.
Kl 15.10 ­ Efter att ha räknat några gånger säger fotografen:
­ Jaha, då var det klart. Då får ni gå och äta glass där borta vid glassbilen.
Kl 15.10,10 ­ Tio sekunder efter klartecken står ett gäng unga killar först i kön till glassarna. Övriga kommer släntrande.
Kl 15.11 ­ Hans Hemlin landar efter luftturen i skopan. Han går bort till glassbilen och får sin belöning.

Ungefär så här kan det gå till när en halv socken ska fotograferas. Bilden som fotografen Hans Hemlin tog finns i dag på internet, och hela världen kan skåda på nära tvåhundra Toftabor.
Enligt Statistiska Centralbyråns senaste siffror (från årsskiftet) bor det 521 personer i Tofta. Med det är Tofta öns 19:e största församling.
I tips är att fortsättningen inte låta något sockenbo sköta eventuella frontlastare. Av säkerhetsskäl kunde Nils-Henrik Hansson inte ta sig ur lastaren när skopan var hissad, och han missade därför fotograferingen.
Att döma av de glassätande Toftaborna efter fotograferingen, tyckte alla att det var ett roligt arrangemang. Liksom gotlänningar i gemen ansåg dock flera Toftaborna att det bör finnas en anledning till varför man gör saker. "Va ska de här va bra för" frågade man sig, men tog sig ändå till kyrkan för att vara med.
En annan fundering som dök upp var hur länge man är Toftabo efter det att man flyttat från socknen.
­ Det går aldrig ur, sade Evert Jansson (som dock inte var på bilden).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om