GT har tidigare berättat om ett flertal fall där ambulanser inte hittat fram, gps:er som valt omvägar och kommunikationsproblem som försenat uttryckningar.
På Falck Ambulans upplever man att allmänheten blandar ihop ambulansen på Gotland och SOS alarm i Stockholm.
- SOS alarm dirigerar och prioriterar ambulansuppdragen. De sätter ut en position och vi åker dit. Man pratar alltså inte med ambulansen när man ringer 112, säger Cecilia Gustafsson, områdeschef på Falck ambulans.
Vill ha mer information
Hon menar man att det finns flera eller en kombination av orsaker som gör att det kan bli fel.
- Ibland beror det på oklara uppgifter från inringare, ibland är det SOS som missuppfattar eller missar information och ibland är det vi som inte hittar rätt hus med en gång.
Både i innerstaden och på landsorten finns numera så kallade belägenhetsadresser. De är kopplade till byggnaden och med dem följer en exakt positionering. Syftet är att räddningstjänsten enkelt ska hitta fram, men här kan det uppstå problem.
- Ofta är belägenhetsadressen tyvärr knuten till postlådan och den behöver inte vara precis vid huset. Men vi ser detta och frågar därför efter kompletterande information för att säkerställa en position, säger Sverker Petersson vid SOS alarms pressjour.
Även ambulansen känner till problemet med belägenhetsadresserna.
- Det finns tekniska buggar i systemet. Vad det exakt beror på vet jag inte, säger Cecilia Gustafsson.
I ambulansbilen finns utöver gps även manuella kartor för både landsort, tätort och innerstaden men även vägkartor och översiktskartor.
- Vi litar såklart inte blint på gps:en. Vi skulle alltid vilja ha med den muntliga vägbeskrivningen, säger Cecilia Gustafsson.
Larmremsa kan hjälpa
När SOS får ett samtal skickas patientuppgifter till ambulansen både via en dataskärm i bilen men även genom en papperslapp, en larmremsa. Här finns utrymme för att lägga till enklare väganvisningar, enligt Cecilia Gustafsson.
- All kompletterande information om huset eller vägen dit skulle göra det lättare för oss, säger hon.
Sverker Petersson förklarar att det generellt är upp till operatören att avgöra om det behövs mer information på ambulansernas larmremsa.
- Det har tyvärr försvunnit i samband med den nya tekniken. Är vägbeskriven klar och tydlig kommer det kanske inte med något på remsan. Men jag ska ta med mig detta till gruppchefen i Stockholm.
SOS alarm uppger även att man börjat gå ut med information till operatörerna så att den muntliga vägbeskriven ska komma med på remsan i fortsättningen.
Det viktigaste för larmcentralen är att säkerställa en position åt ambulansen.
- Därför att det är viktigt att den som ringer känner till sin adress. Folk tycker samtalen drar ut på tiden och att vi frågar mycket, men ibland glömmer vi att tala om att ambulansen skickas redan under samtalets gång, säger Sverker Petersson.
Det är heller inte möjligt att enbart förlita sig på den så kallade mobila positioneringen som syns för operatörerna när någon ringer 112 ifrån en mobiltelefon, berättar han. Ofta syns det inte exakt var personen befinner sig, det beror på hur många GSM-master som finns i närheten.
- Jag tycker att alla som jobbar med det här gör ett jättebra jobb. Har vi väl satt ut en punkt kan vi inte ta ansvar för var ambulansen sedan kör, däremot kan vi ofta hjälpa till, säger Sverker Petersson.