I veckan som gick har det kommit rapporter från Arbetsförmedlingen om att man den senaste tiden sett en kraftig ökning både när det gäller antalet arbetslösa och varslade på Gotland. Under veckorna 12 till 15 ökade exempelvis antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen med 234 procent jämfört med samma veckor förra året.
Tina Ersson, chef på Arbetsförmedlingen på Gotland, och Sandra Larsson, företagsrådgivare på samma myndighet, säger att utvecklingen är en direkt konsekvens av coronakrisen. De berättar att de i sina yrken i dagsläget kommer i kontakt med många människor som känner frustration och besvikelse.
– Det är många planer som går om intet just nu. Ingen av oss hade kunnat förutse att det skulle bli såhär, och vi har haft en väldigt stark konjunktur ända fram tills coronaviruset kom in i bilden. Det finns mycket besvikelser, oro och rädslor för vad det här kommer få för långsiktiga konsekvenser, säger Tina Ersson.
Precis som i resten av landet är det främst besöksnäringsbranschen som har det tufft i coronavirusets spår, och enligt Tina Ersson lever många just nu i ovisshet om framtiden.
– Det är en blandning av oro och avvaktan just nu. Alla vill veta när det här går över, och det är som att man tar någon vecka i taget och har örat mot marken så gott det går.
Trots att situationen är tuff och många arbetsgivare går på knäna så menar dock Tina Ersson och Sandra Larsson att det finns ljuspunkter i mörkret.
– Alla vill vara med och bidra och lösa situationen, och vi ser bland annat en stor kreativitet och ett lösningsfokus från alla parter, säger Tina Ersson.
Kan ni ge några exempel?
– Vi ser företag som går in och hyr eller lånar personal direkt av varandra. Vi har ju också sett hur restaurangerna tillgängliggjort sig själva på olika sätt, säger Sandra Larsson.
Tina Ersson tror att coronakrisen kommer att få konsekvenser som påverkar samhället på lång sikt, men både hon och Sandra Larsson tror att ökningen av varslade eventuellt kan mattas av något av de senaste krispaketet från regeringen. Där öppnar man bland annat upp för arbetsgivare att korttidspermittera personal på upp till 80 procent.
– Det blir intressant att se Arbetsförmedlingens nya statistik som kommer på måndag. Jag kan tänka mig att de här nya paketen kan få effekt, säger Sandra Larsson.