Alla yrkesgrupper tas ut i strejk

Skolor och barnomsorg drabbas 12-25 maj
- Måltidspersonal
- Lokalvårdare
- Vaktmästare
- Skolvärdinnor
Barnomsorgsstrejken är snart över. På måndag är de strejkande tillbaka på sina förskolor och fritidshem igen.
Men då är det matsäck som gäller för alla barn i skolor och på daghem. Och deras lokaler kommer inte att städas förrän strejken är över.

Gotland2003-05-09 04:00
De barnskötare, dagbarnvårdare och fritids-anställda som varit uttagna i strejk återgår till sina arbeten på måndag. Men är konflikten mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna Kommunförbundet och Landstingsförbundet inte löst dessförinnan så kommer alla andra yrkesgrupper inom Kommunal att gå i strejk samma dag. Gotland är en av de 60 kommuner där man tar ut alla (med vissa undantag) i en strejk som pågår mellan den 12 och 25 maj.
I skolan och barnomsorgen blir resultatet att man får bedriva verksamheten utan måltidspersonal, utan städning och utan vaktmästare, fastighetsskötare och skolvärdinnor.
<span class=MR>Matsäck till barnen</span>
Under torsdagen sammankallade barn- och utbildningsförvaltningens chef Lars Danielsson alla rektorer för att få grepp om vad det är som gäller till nästa vecka om strejken fortsätter.
För föräldrarnas del gäller det att ställa in sig på att packa matsäck till barnen från och med måndag. Och inte bara mat, utan också de bestick och tallrikar som barnen ska använda. Disk och sopor måste barnen sedan ta med sig hem igen.
Hur mycket mat som ska packas varierar från ställe till ställe. Värst drabbas de daghem som har egna kokerskor. När de går i strejk får ingen annan personal ställa fram frukost och mellanmål till barnen och då måste föräldrarna ta med detta också. På de ställen där förskole- och fritidspersonal ställer fram frukost och mellanmål kommer man att fortsätta med detta. Men bara så länge det finns mat kvar. Om det är måltidspersonal som beställer hem mellanmål så kommer ingen annan att köpa hem nytt:
­ Man får äta av det som finns tills det tar slut, förklarar kostchefen Inger Göthberg.
Inger Göthbergs tips till villrådiga föräldrar är att de ska satsa på rejäla smörgåsar:
<span class=MR>Rejäla smörgåsar</span>
­ Grovt bröd med kött- och grönsakspålägg, en bit morot och mjölk eller yoghurt, det kan bli en ganska bra måltid. Och sedan kan de ha en frukt som mellanmål. Det viktigaste är sedan att föräldrarna ger barnen ordentlig frukost och mat på kvällen.
Hos dagbarnvårdarna kommer mathållningen att fungera som vanligt, eftersom de alltid lagar maten själva.
<span class=MR>Ingen städning</span>
En annan konsekvens av strejken blir att skolor och daghem blir utan städning. Om strejken pågår ett tag kommer detta sannolikt innebära att många skolor och daghem kommer att stängas när smutsen har blivit till en sanitär olägenhet. När det i så fall sker avgörs av rektorer och skyddsombud. Hittills har kommunen begärt och fått dispens för att städning ska utfäras i vissa lokaler. Då handlar det om allergiavdelningen på Glasmästaren och vissa av särskolans lokaler där barnen rör sig mycket på golvet.
<span class=MR>Vem ska låsa upp?</span>
På Säveskolan har man redan beslutat sig för att undervisningen ska fortsätta även om skolan stängs. Eleverna får hemuppgifter eller undervisning utomhus. Andra skolor väntas följa samma lösning.
Eftersom även vaktmästarna går i strejk kan det bli problem med tillgängligheten till en del skolor redan på måndag morgon. Om det normalt är vaktmästaren som låser upp skolan på morgonen så får ingen annan i personalen göra det. Enligt barn- och utbildningsförvaltningen har dock politiker möjlighet att låsa upp, i egenskap av arbetsgivare. Men en sådan åtgärd är ju inte oomtvistad. Det är kommunalrådet Åke Svenssons öppnande av grindarna till tekniska förvaltningens förråd ett färskt exempel på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om