Allams tårar – efter nyheten: ”Vill skrika och vill gråta”

Efter att ha genomfört en offensiv mot den syriska regimen, med diktatorn Bashar al-Assad i spetsen, meddelade på söndagen rebellstyrkor att regimens tid är över. Nu firar syrier över hela världen.
– Jag kan inte beskriva känslorna, säger en känslosam Allam Alkatea, som sedan tio år tillbaka är bosatt på Gotland.

Allam Alkatea kom till Sverige från Syrien 2014, och sedan 2015 är Gotland han och familjens hem. Nu firar han att diktatorn Bashar al-Assad, vars familj styrt Syrien i över 50 år, störtats av rebellstyrkor.

Allam Alkatea kom till Sverige från Syrien 2014, och sedan 2015 är Gotland han och familjens hem. Nu firar han att diktatorn Bashar al-Assad, vars familj styrt Syrien i över 50 år, störtats av rebellstyrkor.

Foto: Magnus Ihreskog

Gotland2024-12-09 16:03

Under loppet av en dryg vecka har rebeller under ledning av den terroriststämplade islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) intagit stad efter stad i Syrien. I lördags nådde rebellerna fram till huvudstaden Damaskus, och samtidigt började även uppgifter om att diktatorn Bashar al-Assad, vars familj styrt landet i 54 år, flytt huvudstaden.

Under söndagen gick HTS in i Damaskus och man deklarerade även att regimens tid är över. ”Vi förklarar Damaskus fritt från tyrannen Bashar al-Assad”, skrev gruppen bland annat i ett uttalande.

På måndagsmorgonen har flera medier världen över rapporterat att al-Assad flytt landet, och att han ska ha tagit sig till den ryska huvudstaden Moskva där han enligt uppgifter ska ha beviljats asyl.

undefined
Efter att den syriska regimen föll under helgen har människor samlats på gatorna i Syrien för att fira. Den här bilden är tagen i staden Manbij den 8 december.

Att al-Assads regim nu ser ut att ha fallit har under helgen firats av syrier världen över. 2023 fanns det över 197 000 Syrienfödda personer i Sverige, och en av dessa är Allam Alkatea. Han flydde sitt hemland och kom till Sverige 2014, och ett år senare bosatte han sig på Gotland. Han berättar för Helagotland att han följt helgens nyhetsrapportering från Syrien med stort intresse.

– Det har varit en underbar helg, men jag har knappt kunnat sova. Natten mellan lördag och söndag sov jag bara 25 minuter, säger han.

undefined
Allam Alkatea kom till Sverige från Syrien 2014, och sedan 2015 är Gotland han och familjens hem. Nu firar han att diktatorn Bashar al-Assad, vars familj styrt Syrien i över 50 år, störtats av rebellstyrkor.

Det är en känslosam Allam som beskriver den senaste veckans händelser i Syrien, och under intervjun brister hans röst flera gånger när han pratar om vad dessa kan innebära för hans hemland, där han fortfarande har två systrar boende i Damaskus. 

– Det är väldigt många känslor på en och samma gång. Jag är jätteglad, jag vill skrika och jag vill gråta. Jag kan inte riktigt beskriva de här känslorna, varken på svenska, engelska eller mitt modersmål. Jag skulle nästan behöva ett helt nytt språk för att beskriva hur jag känner. Det här är en historisk tidpunkt för Syrien, och att det här skulle hända var till exempel min pappas stora dröm. Tyvärr gick han bort 2004.

För de svenskar som bara följt de senaste årens utvecklingen i Syrien via medierapporteringen, kan du säga något om Bashar al-Assad och hur har styrt landet?

– Han är kriminell helt enkelt. Han har gjort fruktansvärda saker mot folket i Syrien, och jag hoppas att vi kan få hjälp med att ställa honom inför internationella brottmålsdomstolen i Haag. 

undefined
Somar Al Naher arbetar som journalist och bor numera i Stockholm. Hon föddes dock i Syrien, och flyttade som barn till Gotland där hon växte upp.

Även Somar Al Naher blir känslosam när hon pratar om att Bashar al-Assad och hans regim nu störtats. Hon föddes i Syrien, men flyttade till Gotland som barn. I dag bor hon i Stockholm och arbetar som kulturjournalist på ETC och Aftonbladet.

– Det är så omtumlande, och det tog lång tid innan jag ens trodde att det var sant. Syrien har haft en så hårdför diktatur att jag inte trodde att någon kunde fälla den. Det här har varit en era som vi inte trodde skulle ta slut, säger hon. 

Somar Al Naher berättar att hon under söndagen var på Sergels torg i Stockholm, där hundratals syrier firade al-Assadregimens fall.

– Det var otroligt många glada syrier där, och själv kan jag inte ens minnas senast jag hade den här känslan i kroppen som jag har un. Det här är början på något nytt efter att det bara rapporterats mörka nyheter från Syrien i årtionden.

undefined
En syrisk man med foten på den förstörda statyn av avlidna presidenten Hafez Assad.

Vad som händer i Syrien nu är ännu oklart. Somar Al Naher säger att man i dagsläget inte vet hur hårdföra HTS kommer att vara, och hon säger att hon känner en försiktig hoppfullhet blandad med en stor gnutta oro för framtiden. Å andra sidan, säger hon, kanske man just i dag kan få lov att skjuta oroskänslorna på framtiden.

– Det här är en diktatur som styrt landet sedan 70-talet, så just i dag måste vi få unna oss glädje. Oron kan vi börja hantera imorgon, säger hon.

undefined
Syrier i Damaskus firar när rebellstyrkorna tågar in i staden under söndagen den 8 december.

Allam Alkatea säger att han just nu inte känner någon oro för hur framtidens Syrien kommer att se ut. 

– Syrien har många fina människor som vill bygga en demokratisk stat. HTS har förändrats mycket sedan det grundades, och de har bland annat visat ett gott samarbete med de kristna som bor i Aleppo. Jag tror inte de vill bygga en islamisk stat i Syrien, utan jag tror att de vill bygga ett demokratiskt land.

undefined
”Jag kan inte riktigt beskriva de här känslorna, varken på svenska, engelska eller mitt modersmål. Jag skulle nästan behöva ett helt nytt språk för att beskriva hur jag känner”, säger Allam Alkatea om känslorna efter att regimen i Syrien fallit.

Allam Alkatea fortsätter:

– Det här är en historisk tidpunkt där vi behöver fira och visa glädje. Syrien behöver allt stöd och all hjälp det kan få, och nu får man börja diskutera för att skapa en ny regering som kan ta över från militärgrupperna för att skapa ett demokratiskt samhälle.

Du har inte varit tillbaka i Syrien sedan du lämnade landet, och du har både vänner och systrar kvar där. Hur tänker du kring att kunna återvända till Syrien i framtiden?

– När det gäller att flytta tillbaka är det en väldigt svår fråga. Jag har skapat rötter här på Gotland, så det blir svårt att lämna såklart. Jag har två fina länder, och jag vill hjälpa till både här och där. När det gäller att besöka landet så kommer jag med hundra procents säkerhet åka tillbaka och besöka mitt hemland när det är okej att åka dit. Jag vill också att mina barn ska få besöka Syrien, säger Allam Alkatea, och berättar samtidigt att familjens tredje barn väntas komma till världen vilken dag som helst.

Även Somar Al Naher drömmer nu om att kunna besöka landet hon inte varit i sedan hon lämnade det som barn. 

– Jag har min biologiska pappa kvar i Syrien, och jag har även flera barndomsvänner. Det är min längtan att kunna åka till Damaskus inom en snar framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!