Allians för Gotland säger nej till storregion

Gotland ska vara en egen region.
Det slår Allians för Gotland fast. Och det är en fråga partieerna i alliansen kommer att jobba aktivt och gemensamt för.

Gotland2006-08-31 06:00
De fyra partierna, moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna, gjorde ett gemensamt utspel i regionfrågan i går på tvåårsdagen av Allians för Sveriges bildande.
- Det känns bra att manifestera årsdagen av Allians för Sverige samtidigt som vi här på Gotland tydliggör vår gemensamma ståndpunkt i regionfrågan, sa Eva Nypelius (c).
Regionfrågan handlar om hur Sverige ska indelas. Det handlar om en ändring av nuvarande länsindelning och kanske en övergång från län till regioner. Det senare för att få en mer EU-anpassad indelning.
Och ytterst handlar det om var makten ska ligga, var besluten som rör samhällsfrågor i regionerna ska tas.
Hela denna stora fråga utreds sedan flera år tillbaka av den så kallade Ansvarsutredningen. Och före den har andra utredningar tittat på ungefär samma sak.

Tydlig markering
I början av 2007 ska Ansvarsutredningen lägga fram ett förslag till ny regionindelning i Sverige. Mycket talar för att man vill låta Gotland ingå som en del av en stor Mälardalsregion. Men det talas även om andra förslag.
På Gotland vill Allians för Gotland redan nu sätta ned foten och tydligt markera att man inte vill låta Gotland gå upp i någon storregion.
- Gotland ska vara en egen region. Ska vi kunna bibehålla den styrka vi har och ta fördel av vårt ö-läge är det väldigt viktigt att vi får vara kvar som egen region, sa Eva Nypelius, som bjudit in till presskonferens ihop partikamraten P-O Jacobsson, Lena Celion och Rolf K Nilsson (m), Bror Lindahl (fp) och Yngve Andersson (kd).

Har en egen framtid
- Vi är övertygade om att Gotland har en framtid som egen region och vi tycker det är viktigt att gotlänningarna behåller makten och beslutanderätten över utvecklingsfrågorna lokalt, fortsatte hon.
Demokratiaspekten betonades - beslut ska fattas så nära de berörda medborgarna som möjligt - liksom vikten att behålla Gotland som eget arbetsmarknadsområde.
- Pendlingsmöjligheterna för att arbeta på annan ort är starkt begränsade på grund av vårt ö-läge, vilket talar för att Gotland bör få förbli ett eget arbetsmarknadsområde, fortsatte Eva Nyplius.

Påverka moderpartierna
Hur respektive moderparti kommer att ställa sig i regionfrågan vet man inte i dag.
- Men vi kommer att jobba hårt för att påverka dem, lovade de lokala allianspolitikerna.
- Skulle jag inte lyckas få förtroende i partiet för det här så måste jag ända ha rätt att ha min egen åsikt, sa Lena Celion (m) på frågan om hon är beredd rösta emot sitt parti i riksdagen när frågan kommer dit - om hon då är invald.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!