Allmänheten fick smarta tips Försök till mordbrand

­ Vad kan jag göra för att förbättra miljön?
Den frågan tycker Bengt-Olof Grahn från kommunens ekogrupp att alla gotlänningar ska ställa till sig själva emellanåt.
I samband med Världsmiljödagen i lördags bjöds det på enkla och smarta miljö-tips.

Gotland2004-06-07 04:00
I mer än 30 år har den 5 juni varit det samma som FN:s miljödag. På Gotland var det länge Gotlands miljögrupp som såg till att dagen firades med utdelandet av ett miljöpris, men på senare år har Världsmiljödagen just inte uppmärksammats här på ön.
I år ville dock kommunens miljöråd gjuta nytt liv i firandet av Världsmiljödagen och från sin bas i ett informationstält vid Österport såg de till att så många gotlänningar som möjligt fick några kloka miljötips med sig på vägen hem.
Ingen lämnade tältet utan att ha en behändig checklista i handen med miljöråd som vem som helst genast skulle kunna omsätta i praktisk handling:
­ Vi är bra, men vi kan bli bättre. När folk är ute och handlar i dag så kan de exempelvis tänka på att välja lokalt producerad mat eller köpa fosfatfritt tvättmedel om man har enskilt avlopp, säger Bengt-Olof Grahn.
Vid Österport fanns också ett stort gäng från FN-föreningen på Gotland. De ville uppmärksamma den globala miljöfråga lyftes fram över hela världen på Världsmiljödagen i år: Det handlar om en hållbar utveckling för risodlingen.
När jordens befolkning ökar och de allra flesta har riset som sin huvudsakliga föda, är det viktigt att arbeta fram nya odlingsmetoder som ger bättre skördar och som inte kräver så mycket växtgifter i odlingen.
Här på Öster fanns också Ulf Jonasson från Räddningstjänsten, som visade hur man sanerar olja till havs och på stränderna. På Gotland finns ett av landets fem regionala oljeskydds förråden och Ulf kunde demonstrera länsar och annan utrustning som används i det arbetet.
Dessutom ordnade Gotlands botaniska förening ordnade guidade blomvandringar genom Östergravar, och studenter från högskolans ekologiprogram skickade ut folk på en tipspromenad som skulle leda dem hela vägen ned till studenternas eget labb på högskolan.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om