Det säger Anna Törnfeldt, LRF-ordförande på Gotland som inte är förvånad över de minskningar och ökningar som framgår av Jordbruksverkets nya siffror.
Antalet grisbönder kunde mycket väl ha varit ännu färre vid den senaste räkningen.
- Men tack vare att man fick ett bra avtal med Gotlands Slagteri tidigare i år valde flera att fortsätta som stod i begrepp att lägga av. Men att företagen blir färre är inte konstigt. Man har sett ekonomin urholkas från år till år och när bankerna inte längre ställer upp med lån har man inget val utan tvingas lägga ned.
Antalet företag med nötkreatur har också minskat, medan mjölkdjuren blir fler, även om det inte är en dramatisk ökning. Gotland hade 16 541 mjölkdjur i juni, 77 fler än samma tid i fjol medan antalet mjölkgårdar minskade från 240 i fjol till 231 i år.
- Många lantbrukare är till åren och när ingen vill ta över lägger man ned.
Gotland hade i somras 22 fler företag i fårnäringen.
- Många av de nya är deltidsföretag. Det är svårt att få lönsamhet för lammgårdarna och i stället för att våga satsa stort och skaffa 200 tackor till, behåller man tryggheten med färre djur och har ett annat arbete vid sidan av. I Sverige betalas just nu lammköttet sämst i hela Europa, noterar Anna Törnfeldt.
Hela statistiken finns att läsa på www.sjv.se
0498-20 25 51