Allt färre skickas till fastlandet för vård

Det märks en tydlig tendens att remisserna för utomlänsvården sjunkit i antal.
I juli i fjol rörde det sig om drygt 100 remisser för gotlänningar som behövde vård utanför ön. Samma månad i år hade antalet sjunkit till under 50.

Gotland2004-09-14 04:00
Uppgifterna framkom vid hälso- och sjukvårdens sammanträde på måndagen. Nämndens ordförande Åke Svensson (s) såg bland annat den sjunkande tendensen som ett resultat av den genomgång som gjordes efter kritiken i en rapport i fjolhöstas.
-Det färre antalet remisser kan bland annat bero på att en del återbesök görs på lasarettet här istället, sade Åke Svensson. Det kan också bero på andra saker som åtgärdats efter att utomlänsvården satts i fokus.
Han framhåller också att när det gäller remissförfarandet är det helt och hållet den medicinska bedömningen som ligger till grund.

<span class='mr'>Fritt vårdavtal</span>
Det så kallade fria vårdvalet kan också göra sitt till att färre patienter remitterats till andra sjukhus nu. Det fria vårdvalet innebär att den som stått i kö mer än sex månader utan att ha blivit opererad på lasarettet här, får välja om operationen ska utföras på ett annat sjukhus. Beslutet togs i våras och trädde i kraft 1 april varför det enligt Åke Svensson kan vara "en våg vi skjuter framför oss".
Senaste budgetprognosen, efter att åtta månader av året gått, visar på minus 18 miljoner kronor, en försämring med fem miljoner mot halvårsprognosen. Men det är inte kostnaderna för utomlänsvården som ökat. Minuset för den ligger kvar på elva miljoner. Någon orsak till försämringen vill förvaltningens chefsekonom Åsa Högberg inte peka ut i dagsläget.

<span class='mr'>Betalningsskyldig</span>
-Ifjol kostade utomlänsvården 125 miljoner kronor, säger Åke Svensson. I årets budget sattes den till 105 miljoner kronor medan prognosen för i år hamnar på 116 miljoner.
n I höst kommer ytterligare en speciell satsning på operation under några veckor.
n Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår att det skall kosta 100 kronor i uteblivandeavgift när man inte kommer på utsatt tid till distriktssköterska/undersköterska.
Ringer man inte återbud kan inte ens tid utnyttjas av någon annan.
Förslaget går vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.
n Nämnden är positiv till att utöka den pallitativa vården (vård i livets slutskede) i hemmen. Utökning och förbättring av sådan vård har framförts i ett medborgarförslag.
Men det kostar och då måste hälso- och sjukvårdsnämnden få mer pengar för att genomföra det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om