I början av 2021 skrev GT om att antalet invånare på Gotland passerade 60 000 under fjolåret och därmed slog befolkningsrekord.
Att vi blir allt fler personer på Gotland är något som har tagits emot med jubel. Men blir vi fler i rätt ålderskategori? De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB) visar nu att Gotland ligger över snittet i antalet äldre per arbetsför ålder än i resten av Sverige. Detta innebär att färre personer behöver arbeta för fler.
Lena Lundkvist, demograf på SCB, menar att det är en märkbar förändring vi ser:
– Försörjningskvoten från äldre har alltså stigit kännbart på Gotland. Sedan millennieskiftet har vi blivit färre personer i arbetsför ålder i relation till antalet äldre i Sverige, säger hon.
På Gotland bor det nu 15 692 personer som är minst 65 år och 32 095 personer i åldern 20-64 år. Per 100 personer i arbetsför ålder står personer i pensionsålder för 49 i försörjningskvot, vilket är en ökning med 18 personer sedan år 2000 enligt SCB.
Småstäder och landsbygdskommuner har en generell stigning av försörjningskvoten från äldre, vilket kan vara en förklaring att det även har gjort det på Gotland.
– På en del håll drivs utvecklingen av stor inflyttning av äldre som nyligen gått i pension eller håller på att avsluta sitt yrkesverksamma liv. Andra kommuner får en ökad obalans när unga vuxna flyttar ut, säger Lena Lundkvist.
Detta är något som Stefan Persson, direktör för regional utveckling, också bekräftar.
– En betydande anledning till att det ser ut som det gör är det faktum att många väljer att flytta till Gotland i samband med att yrkeskarriären tar slut, eller mot slutet av den. Jag tror att utmaningarna snarare är kopplade till kompetensförsörjningen, det vill säga att det kan vara svårt att rekrytera tillräcklig omfattning till vissa yrken. Till exempel inom äldreomsorgen och sjukvården.
Vilka åtgärder bör man vidta om utvecklingen fortsätter tror du?
– Vi arbetar fokuserat på att attrahera människor i yrkesverksam ålder, gärna barnfamiljer, för att på så vis få en mer utjämnad demografi. Men också för att underlätta kompetensförsörjningen och stärka Gotlands tillväxt.
Stefan Persson betonar dock att Gotland är en attraktiv plats att bo och leva på, vilket är bra för både konsumtion och tillväxt över tid.