Allt fler barn lever i fattiga familjer

Antalet gotländska barn som lever i familjer med knappa ekonomiska resurser ökar.- Att inte göra något åt detta kan bli väldigt kostsamt i längden. I värsta fall hamnar dessa barn så småningom i kriminalitet, säger Peter Herthelius, ordförande för Rädda Barnen på Gotland.

DYSTRA SIFFROR. Rädda Barnens vice ordförande Anne-Marie Franzon och ordförande Peter Herthelius presenterade fattigdomsrapporten och kräver nu en handlingsplan.

DYSTRA SIFFROR. Rädda Barnens vice ordförande Anne-Marie Franzon och ordförande Peter Herthelius presenterade fattigdomsrapporten och kräver nu en handlingsplan.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-03-15 04:00

I går presenterade Rädda Barnen sin årliga fattigdomsrapport. Den visar att 13 procent av alla barn lever i familjer som har en låg inkomst eller är beroende av försörjningsstöd, det som till vardags kallas socialbidrag.

På Gotland är siffran 12,1 procent, eller 1 303 barn vilket är en ökning med 129 barn jämfört med förra årets rapport. Siffrorna som nu presenterats bygger på statistik för 2009.


Tre utsatta grupper
Fattigdom är ett relativt begrepp, och det finns olika sätt att mäta. Rädda Barnens definition av låg inkomststandard är när familjens inkomster inte täcker boende, mat, kläder, försäkringar och annat nödvändigt.

- Det är framför allt i tre grupper av familjer som de mest utsatta barnen finns. Där föräldrarna är födda utomlands, är ensamstående eller väldigt unga, säger Peter Herthelius.

- Efter tio år ser vi tydligt vilka grupper av barn som är mest utsatta. Det är där man måste göra särskilda insatser, menar Anne-Marie Franzon, vice ordförande i Rädda Barnen på Gotland.


Socialt utanförskap
Orsakerna till det Rädda Barnen kallar barnfattigdom är många och komplexa. För många handlar det om att föräldrarna saknar arbete, men även missbruk, sjukdomar och annat spelar in.

- Barnen riskerar att hamna i ett socialt utanförskap. De har inte råd att vara med på sådant som deras kamrater gör. Det kan till exempel handla om att de inte kan vara med och spela musik för att de inte har råd med instrument. Vi vill att Region Gotland tar fram en handlingsplan för att säkerställa att inga barn diskrimineras utifrån sin ekonomiska status, säger Peter Herthelius.


Ökat sedan 2008
Rädda Barnen menar att barnkonsekvensanalyser måste göras vid varje bedömning av ansökningar om socialbidrag.

Barnfattigdomen minskade stadigt fram till 2008 då den ökade.

- Det ledde till att det pratades mycket om att utrota barnfattigdomen, men de signaler vi får från sociala myndigheter och andra organisationer är att det inte gjorts särskilt mycket, säger Peter Herthelius.

Studier visar, enligt Rädda Barnen, att barn som lever i ekonomisk utsatthet har en mindre aktiv fritid, större risk att bli mobbade i skolan eller utsatta för våld och de löper större risk att få sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Rädda Barnen utgår från två mått i sitt fattigdomsindex:

Låg inkomststandard och försörjningsstöd (socialbidrag).

Barn som lever i familjer som ingår i någon av dessa grupper räknas som fattiga.

Inkomststandarden beräknas genom att dividera familjens disponibla inkomst med en norm för levnadsomkostnader, justerad efter familjens sammansättning. Normen består av baskonsumtion av till exempel kläder, mat, boende samt eventuella fackföreningsavgifter och barnomsorgskostnader.

Så här har siffrorna sett ut för Gotland under ett antal år:

Andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll:

År procent (av alla barn)

1991 19,3

1997 28,4

2000 18,3

2001 15,5

2002 14,3

2004 14,5

2005 13,8

2006 12,4

2007 10,3

2008 10,7

2009 12,1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om