Flera döda sälar har hittats på Fårö

Antalet döda sälar ökar. Tre olika fall av döda sälar har rapporterats på Fårö under helgen och på hela Gotland har 18 rapporter kommit in under sommaren. Nu uppmanas allmänheten att rapportera in fler fall.

Forskarna utesluter inte att någon sjukdom har brutit ut. Men en annan anledning kan vara ökad mänsklig närvaro på stränderna som gör att fler rapporter kommer in.

Forskarna utesluter inte att någon sjukdom har brutit ut. Men en annan anledning kan vara ökad mänsklig närvaro på stränderna som gör att fler rapporter kommer in.

Foto: Jens Ökvist

Gotland2023-08-08 11:10

Enligt vittnesuppgifter till Helagotland har flera sälar påträffats döda runtom på Fårö. På Skalasand i lördags hittades två sälar cirka tio meter från varandra, enligt vittnet. 

I nuläget är det oklart om de döda sälarna är smittade av en sjukdom, men arbetet med att hitta ett svar har redan påbörjats.

– Vi har fått in rapporter och pratat med länsveterinärerna som ska hitta några att ta prover på. Det har inte kommit så långt, men vi har hört om en viss oro om flera sjuka sälar på Fårö, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt. 

Rapporteringen om döda sälar har ökat både på Gotland och i hela Östersjöområdet om man jämför med tidigare somrar. Linnea Cervin är förste assistent på Naturhistoriska riksmuseet. 

– Från Gotland har det kommit 18 rapporter om döda sälar i år. Vi är vana vid att se ett ökat antal rapporteringar under sommarmånaderna, men i år har det varit högre än tidigare år. Än så länge vet vi inte orsaken, men det kan handla om att fler vet att man ska rapportera. Om det handlar om att fler sälar faktiskt dör ska vi börja titta på under hösten tillsammans med SVA, säger hon och fortsätter: 

– Runt hela Östersjön kom det in 54 rapporter i juli. I juli förra året kom det in 32 stycken, så det är absolut en ökning. 

undefined
Antalet sälar som funnits döda har ökat jämfört med förra sommaren. Både på Gotland och i resten av landet, enligt Naturhistoriska riksmuseets statistik.

Erik Ågren instämmer om den ökade rapporteringen, men än så länge vill han inte dra några slutsatser om sjukdomar. 

– Under sommaren har rapporterna om döda sälar ökat, men det kan delvis bero på att fler människor är på semester och rör sig längs kusten. Så än så länge vet vi inte om detta är början på ett utbrott eller om det bara är ökad rapportering, säger han. 

undefined
Vid rapportering ska man skicka med så många och tydliga bilder som möjligt. Men man ska inte röra de döda eller sjuka sälarna.

Med det sagt utesluts inte någon form av sjukdom. 

– Det kan dels bero på sjukdomar eller ökad dödlighet av sälkutar. Vi gör tester tillsammans med SVA. De samlar in ett antal strandade sälar som de analyserar för sjukdomar, medan vi samlar in fällda marina däggdjur för att komplettera med data, säger Linnea Cervin.   

För att Naturhistoriska ska kunna sammanställa data krävs rapporteringar från allmänheten. Men man får inte röra de döda eller sjuka djuren. 

– Man ska absolut inte röra djuret utan försöka ta bilder på avstånd, ju fler desto bättre, och beskriva skicket så bra som möjligt. Ofta kan man se på bilder om det till exempel är en väldigt mager säl, säger Linnea Cervin. 

Har du sett en död säl?

Vad du kan göra: 

På Statens veterinärmedicinska anstalt kan man rapportera fynd av sjuka eller döda djur. De kontaktar distriktsveterinärer som kan åka ut och ta prover för att se om djuret dött av sjukdom. 

Naturhistoriska riksmuseet samlar data och statistik om säldöd och andra djur i hela Östersjön. Här kan du rapportera fynd till dem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!