Allt fler drabbas av folksjukdomen

Över en halv miljon svenskar har KOL, sjukdomen som förstör luftvägarna och som främst orsakas av rökning. KOL uppges vara den fjärde vanligaste dödsorsaken i Sverige. För den som drabbas finns ingen bot, men tidig upptäckt, bromsmediciner och rökstopp kan lindra förloppet.

Gotland2007-08-21 06:00
I Gallerian på Östercentrum i Visby visas just nu ett antal fotografier av kvinnor som drabbats av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Det är Hjärt- och lungsjukas riksförbund i samarbete med läkemedelsföretaget AstraZeneca som gjort utställningen. Syftet är att sprida kunskap och minska sjukdomens utbredning genom högre krav på sjukvården. Fotograf är Elisabeth Ohlson Wallin, känd för bland annat den kontroversiella fotoutställningen Ecco Homo.
KOL kan vara svår att konstatera, men över en halv miljon svenskar beräknas vara drabbade. De flesta som drabbas är rökare och antalet kvinnor ökar.

Testa alla över 45
Enligt ordföranden för Hjärt- och lungsjukas förening på Gotland, Britt Frendin, har förbundet bidragit med apparatur till vårdcentralerna så att alla över 45 år ska kunna göra ett så kallat spirometritest. Då blåser man in i en mätapparat och diagnostiseringen underlättas.
Sjukdomen sätter sig på lungorna och syresättningen försämras radikalt. Det är i de flesta fall cigarettröken med dess omkring 4 700 kemiska ämnen, varav ett femtiotal är cancerframkallande, som gör att lungblåsorna förstörs så att den drabbade kan gå en för tidig död till mötes.
Men livet blir också betydligt besvärligare. Därför vill förbundet också att behandlingen för de som drabbats ska bli bättre.
Oppositionsråd Björn Jansson invigde i går utställningen med att berätta att han själv rökte när han var mellan 14 och 25 år. Kommunen arbetar framför allt preventivt mot rökning. Till sjukvårdsstyrelsens möte på måndag hoppas Hjärt- och lungsjukas förening få mer konkret respons på sitt tiopunktsprogram för att förbättra KOL-behandlingen.

169 miljoner per år
Mona Wahlgren, folkhälsoutvecklare och specialistsjuksköterska, arbetar på den tobakspreventiva mottagningen på Visby lasarett. Det finns inga siffror på hur många gotlänningar som lider av KOL. Men det antas följa det nationella mönstret, och andelen rökare är ett par procent fler på Gotland än i landet i stort. Även här är dock tendensen att de blir färre.
Enligt statistik från Folkhälsoinstitutet för år 2006, som publiceras i början av september, röker 15 procent av de gotländska männen och 19 procent av kvinnorna, mot 16 respektive 21 procent år 2004.
- Vi ser att många 40-talister som rökt, eller röker, nu utvecklar KOL, säger Mona Wahlgren.
Enligt WHO har var tredje rökare över 50 år KOL, och hälften av alla rökare över 70 år.
Kostnaderna för sjukvård och minskad produktion på grund av tobaksrelaterade sjukdomar beräknas till 26 miljarder kronor per år. På Gotland är kostnaderna 169 miljoner kronor varje år.
Så det är inte enbart av intresse för de som lider av KOL att diagnostisering och vård blir bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!