Året som gått
I januari i år skrev GA om att allt fler gotländska familjer i pandemins spår, var i behov av matkassar för att få ekonomin att gå ihop. Behovet har inte minskat sedan dess, tvärtom.
– Det har varit fler, allra helst under våren var det högt tryck. Sen var det lite lugnare under hösten men den senaste månaden har det ökat igen, säger Görel Robsarve Malmros.
Hon jobbar i Väskinde församling och är en av administratörerna av Facebookgruppen Familj till familj, som Svenska kyrkan på Gotland står bakom.
– Det är ett stadigt inflöde av människor som behöver stöd. Men det har tillkommit fler nya den här hösten än vad det brukar göra.
Behoven ser olika ut, liksom familjerna. Två av dem berättade om sin situation för GA i januari.
– Det är både unga familjer med väldigt så barn, men även familjer med betydligt äldre barn, där man kanske är nyseparerad eller har hamnat i utanförskap på grund av sjukdom, säger Görel Robsarve Malmros.
Många familjer återkommer med olika regelbundenhet.
– På en höft skulle jag säga att det är mellan 40 och 50 familjer som vi har haft kontakt med i flera år, säger Görel Robsarve Malmros.
Familj till familj hjälper familjer över hela ön med matkassar.
– Det handlar om mat för minst en halv miljon om året som vi förmedlar på olika sätt.
Så här års har många extra ansträngd ekonomi.
– Det finns en stor oro kring jul, det handlar dels om att man kanske vill kunna köpa julmat, men också att man inser att "oj, nu kommer barnen vara hemma från skolan i nästan tre veckor och behöver ha mat hemma flera gånger om dagen", säger Görel Robsarve Malmros.
Det gör januari till den tuffaste månaden för många med små marginaler. Annars är juli och augusti de månader då flest vänder sig till Familj till familj.
– För dem som har fått sommarjobb så slutar alla bidrag komma bums, medan den intjänade lönen kommer först månaden efter, förklarar Görel Robsarve Malmros.
Chanserna att få ett jobb har dock varit goda det gångna året.
– Alla har inte möjlighet att jobba, men de som har det har kunnat få jobb.
Förhoppningen är just att familjerna efter en period av stöd ska kunna klara sig på egen hand.
– Det är otroligt härligt att se familjer ta sig vidare, först behöver de kanske inte längre matkassar och så småningom klara sig utan att få kläder, till att själva skänka i gruppen. Det ger hopp.