Fler och fler får parkeringsböter

Under förra året fick 10 678 fordonsförare p-böter på Gotland. Den sammanlagda summan av avgifter som inkasserades var 7 907 600.

Det finns många olika anledningar till att få en p-bot, alltifrån att inte betala p-avgift till felparkering.

Det finns många olika anledningar till att få en p-bot, alltifrån att inte betala p-avgift till felparkering.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-01-09 06:02

Transportstyrelsen sammanställer statistiken för hur många fordonsförare som fått böter för att ha parkerat fel på Gotland. Där framgår också om de fått 600, 800 eller 1300 kronor i avgift, beroende på hur allvarlig förseelsen varit. 

P-böterna som Transportstyrelsen kallar p-anmärkningar, var betydligt fler under 2022 jämfört med året innan då 9 147 förare fick sona för att de ställt sitt fordon på fel plats. Då blev den totala summan 6 833 200 kronor.

Av dessa pengar får inte regionen behålla allt eftersom Transportstyrelsen tar en del för administration och liknande kostnader.

– Hur många parkeringsanmärkningar som görs beror inte bara på hur många som parkerar fel utan också hur mycket vi är ute och kontrollerar, säger Jonathan Berenyi, trafikingenjör i regionen.

Det försvinner ytterligare pengar som skulle lagt i regionens kassa genom att en del fordonsförare helt enkelt inte betalar böterna. Enligt Transportstyrelsen statistik är det bara 92,4 procent av dem som får p-böter, som verkligen betalar.

undefined
Antalet p-böter har ökat i flera år på Gotland.

Det är Transportstyrelsen som driver in pengarna och i några fall händer det också att regionen får backa på utfärdandet av p-anmärkningen. Årets siffror visar att 18 fordonsförare gått segrande ur parkeringsstriden.

– Det visar att vi gör rätt. Hade det varit flera hundra som överklagat och fått rätt, hade något varit fel, säger Jonathan Berenyi. 

Han förklarar att tvisterna kan handla om små detaljer som att utmärkningen av p-platsen inte varit tillräckligt tydlig eller om något kan misstolkas.

– Men det är mer i undantagsfall.  

Drygt 92 procent accepterar sina böter. De som är svårast att få betalat av, är de utlandsregistrerade fordonen. 150 fordon som ägdes av utländska medborgare hade fått parkeringsanmärkningar under 2022. Av dessa var det bara 61 förare som gjort rätt för sig och betalat böterna. Det är 40,7 procent av de bötfällda.

– Reglerna för utfärdandet av anmärkning är samma. Det ska inte vara någon skillnad, säger Jonathan Berenyi. 

 Indrivning av avgifter från fordonsägare utomlands är dock mer komplicerade. 

Antalet parkeringsanmärkningar har ökat under de senaste åren. 2019 utfärdades 7090 böter. Det var 30 procent mer än året innan. I pengar handlade det om drygt 4 miljoner kronor.

– Pengarna täcker våra personalkostnader. Tanken är att resten ska gå tillbaka till gator och torg, säger Jonathan Berenyi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!