När GT följer med polisen på fartkontroll är det till att börja med Lummelundsväg vid Kanalen som gäller. Och på bara en halvtimme blir sex bilister stoppade i solskenet.
– Nu har vi en helt vanlig hastighetskontroll på en sträcka med 80-gräns, vi står och mäter med laser ute vid vägen och tar in dem som kör för fort helt enkelt. Utifrån den här kontrollen kan vi se att relativt många håller för hög hastighet. Trafikflödet är ganska litet, men var fjärde till femte bil verkar köras för snabbt, säger Marcus Nyman, yttre befäl vid polisen på Gotland.
Förra året bötfälldes 763 fortkörare på Gotland. Då är inte de som fastnade på fartkameror inräknade. Det är ett 150-tal fler än året innan och mer än en fördubbling sen 2019.
Syftet med hastighetsmätningarna är att få ned tempot och därmed minska antalet döda i trafiken. Lasern man använder är exakt och kalibreras varje år. Ett säkerhetsavdrag på tre kilometer i timmen görs vid varje mätning och det krävs att du kört sex för fort för att du ska rapporteras. Men det finns de som kör i betydligt högre hastigheter än så.
– Det värsta är väl när någon kör 170 på 90-vägen. Då får vi följa efter med bil. Men på sådana här kontroller har vi sällan mer än 130 till 140. Det är också ganska mycket men går ändå att hantera och stoppa lugnt och försiktigt, säger Marcus Nyman.
Kollegan Andreas Elgán fyller i:
– Det finns ju riktiga raketer. De säger inte så mycket när de blir stoppade. De vet ju att de har gjort fel, så det brukar inte vara så mycket att orda om, säger han.
Polisens kontroller brukar pågå i någon timme vid varje ställe – även om man är ute hela dagen. Vi följer med till nästa mätplats som bestämts till gamla Sjunde Himlen en bit närmare stan. Även här fastnar flera fortkörare i polisens garn. Men ingen blir av med körkortet och alla är nyktra. De som stoppas får nämligen blåsa i polisens alkometer.
– Det är svårt att säga hur många som blir stoppade en sån här dag. De flesta håller hastigheten eller ligger strax under. Men en del blir det alltid, säger Andreas Elgán.
Enligt polisen är gotlänningarna dock inte värre än andra.
– Jag tror att gotlänningarna kör generellt bra. Men likt i resten av landet kör gemene man fort emellanåt och det är vår uppgift att reglera det. Ibland har man kanske bråttom och tittar inte riktigt på mätaren. Eller så glömmer man bara, säger Mats Jansson som står med lasern vid vägkanten.
Men det är inte billigt att vara för tung på gaspedalen. Upp till tio kilometer i timmen över hastighetsgränsen renderar i böter på 1 500 kronor på vägar med över 50-gräns. Sen ökar det med 500 kronor för nästa fem kilometer i överträdelse. Därefter är det 400 per fem kilometersintervall som följer. Går det så mycket som 30 över hastighetsgränsen kan körkortet dras in. Så kör du i 100 på 70-vägen är det inte bara lappen som riskerar att ryka. Du får dessutom en bot på 3 600 konor. Ska du komma undan det vill det till att du har en riktigt bra ursäkt.
– Har man giltiga skäl och nöd, som till exempel någon svårt skadad i bilen så kommer man klara sig. Men det är extremt ovanligt och för det mesta är det absolut kört, säger Mats Jansson.
Det duger inte att säga att man behöver gå på muggen?
– Nej, det duger inte.