Allt fler kvinnor utsätts för våld

I Kvinnojourens två lägenheter på Gotland har utsatta kvinnor och barn bott varje dygn hela året. Polisen kommer i år att få in mer än 180 polisanmälningar om våld mot kvinnor och barn. Nu storsatsar polis och kommun för att stävja våldet.

Ideellt arbete.. Ewa Gomander har i Kvinnojouren ideellt arbetat med utsatta kvinnor i 25 år.  Männen i Mansforum, som arbetar med män, har betalt av kommunen.

Ideellt arbete.. Ewa Gomander har i Kvinnojouren ideellt arbetat med utsatta kvinnor i 25 år. Männen i Mansforum, som arbetar med män, har betalt av kommunen.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-11-25 04:00
I dag är det Internationella dagen mot våld mot kvinnor, för tionde året.
Längst erfarenhet av sådant våld har Kvinnojouren Amanda som i år funnits i 25 år. Nu har man två skyddade boenden på Gotland som finansieras med kommunala bidrag. Men allt arbete sker ideellt. Nu jobbar 18 personer på rullande jourschema.

Stort mörkertal
Ewa Gomander var med att starta jouren 1984 och inte har hennes arbete blivit lättare.
- Det tar aldrig slut, det kommer nya kvinnor och barn hela tiden.
Hon säger att mörkertalet är stort, det är svårt att veta hur omfattande våldet mot kvinnor egentligen är. Till jouren kommer många som inte har anmält övergreppen till polisen.

184 anmälningar i år
Inte heller polisen vet hur omfattande våldet i nära relationer är, det som man kallar det våld som anhöriga utsätter sina familjemedlemmar för. Polismästare Johan Grenfors säger att man räknar med att få in omkring 180 anmälningar om våld i nära relationer innan året är slut. Men hur många övergrepp som inte anmäls vet ingen, annat än att mörkertalet förmodligen är stort.
- Vårt mål är att vi ska redovisa ungefär 50 av anmälningarna till åklagare, säger Lisa Koblanck, inspektör.
Polisen har startat en informationskampanj för att få fler människor att vända sig till polisen och anmäla brott. Man annonserar i tidningar och på nätet samt har inrättat en egen webbsajt. Polisen satsar också på att utbilda särskilda familjevårdsutredare och barnutredare
- På sikt ska all personal få utbildning om den här sortens våld, säger Johan Grenfors.

Brottsoffersamordnare
Polisen på Gotland har också utsett en brottsoffersamordnare, som ska avlasta utredarna och hjälpa brottsoffren med kontakter till sjukvården och sociala myndigheter till exempel.
För precis tre år sedan antog kommunfullmäktige på Gotland ett handlingsprogram för kvinnofrid på Gotland. Utvärderingen är något försenad, men lär komma i januari. Kristina Nordell på socialförvaltningen jobbar på halvtid med projektet Familjefrid. Hon säger att det akuta omhändertagandet, med bland annat en kommunal jourlägenhet för utsatta kvinnor och barn, fungerar ganska bra.
- För att kunna bemöta människor måste vi lär oss tänka nytt, att våga fråga, att till exempel inse att våldet finns i alla samhällsklasser, runt omkring oss.
Hon säger att det viktiga nu är att se till att utsatta kvinnor och barn också får ett långsiktigt stöd av kommunen. Hur detta ska se ut får vi veta till sommaren.
Alldeles ny är dock den Hedersvåldshandbok, som hon tänker presentera inom kort för personalen inom socialtjänsten och skolan.
Internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november instiftades av FN 1999.
I resolutionstexten står: "Våld mot kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening".
Våld mot kvinnor avser, enligt FN, handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, såväl i offentliga som privata sammanhang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om