Allt fler män steriliserar sig

På fem år har antalet män som väljer att sterilisera sig på Gotland nästan tredubblats. Att kvinnor blivit mer tveksamma till hormonella preventivmedel tros vara en av orsakerna.

Att sterilisera sig är ett mycket mindre och mer ofarligt ingrepp för män än för kvinnor. I de fall då det är möjligt rekommenderar därför vården att männen gör ingreppet.

Att sterilisera sig är ett mycket mindre och mer ofarligt ingrepp för män än för kvinnor. I de fall då det är möjligt rekommenderar därför vården att männen gör ingreppet.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Gotland2019-10-29 11:00

Från år 2012 till år 2017 och framåt har antalet män som steriliserar sig ökat stort. År 2012 gjorde 13 män på Gotland en vasektomi, manlig sterilisering, och år 2017 och 2018 var antalet 37. Mårten Fellenius, överläkare på urologmottagningen på Visby lasarett, ser främst två orsaker till varför allt fler män väljer att sterilisera sig:

– Det huvudsakliga skälet tror jag är att kvinnor i dag generellt är lite mindre benägna att ta hormonella preventivmedel, till exempel p-piller. Ett annat skäl kan vara att det för ungefär 10 år sedan hade varit en period då vasektomi inte bekostades av regionen. I dag finns också en större medvetenhet om ingreppet bland befolkningen, säger han.

När det gäller de kvinnliga steriliseringarna har antalet varit ganska konstant på Gotland sedan år 2012. Då valde 19 kvinnor att sterilisera sig och förra året gjorde 22 kvinnor ingreppet. I de fallen när det är ett alternativ är det positivt om mannen steriliserar sig i stället för kvinnan, menar Åsa Hedqvist, chef för kvinnokliniken.

– Om kvinnan lever i en fast relation med en man rekommenderar vi att den manliga partnern gör det istället. Det är ett mycket enklare och mindre riskfyllt ingrepp för en man. Sen kan det såklart finnas andra orsaker till varför en kvinna vill göra det, säger hon.

Vid sterilisering på en kvinna krävs narkos och tillhålsoperation i buken. Vid en manlig sterilisering görs mannen permanent ofruktsam, genom att sädesledarna skärs av.

– Det är ett mycket litet ingrepp. Det tar ungefär 20 till 30 minuter, görs under lokalbedövning och patienten kommer in någon timme innan ingreppet och kan gå hem någon timme efteråt samma dag, säger Mårten Fellenius.

Efter ingreppet är det vanligt med viss ömhet och svullnad. Det tar sedan omkring tre månader innan mannen blir steril.

– Det är väldigt ovanligt med komplikationer. Utlösningen är precis likadan med enda skillnaden att den inte innehåller spermier och en sterilisering påverkar inte sexlusten, säger Mårten Fellenius.

För männen går det att ångra sig och göra ett nytt ingrepp där kirurgen försöker sy ihop sädesledarna igen, men det finns inga garantier för att det fungerar.

– Har man sådana funderingar är man kanske inte en bra kandidat för att göra en vasektomi. Det är klokt att man noga funderar igenom olika framtidsscenarior, speciellt om man är i 25- till 35-års åldern då det är mycket svårt att veta vad framtiden har i sitt sköte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!