Allt fler ska cykla till jobbet - "Motion skadar inte"

Fordonstunga Åkericentralen satsar på fler cyklar på jobbet. ”Alla kan vara med och bidra till ett hållbarare samhälle”, säger Henrik Beijer som är vd i bolaget.

"Det kan aldrig skada att vara med, säger Åkericentralens vd Henrik Beijer.

"Det kan aldrig skada att vara med, säger Åkericentralens vd Henrik Beijer.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2020-12-07 08:19

Cykelvänlig arbetsplats heter projektet som Åkericentralens vd Henrik Beijer var först med att anmäla bolaget till, när Region Gotland för några veckor sedan inledde kampanjen för att få fler att cykla till jobbet. 

– Det kan aldrig skada att vara med och få lite bättre kondition och frisk luft. Projektet är viktigt för miljön och bidrar ju också till kunskap, säger han som är engagerad i Hållbara transporter. 

På Åkericentralen jobbar tio personer medan 25 egna företagare med lastbilar och andra fordon är anslutna. 

– Alla har inte samma förutsättningar att cykla till jobbet. För en del är det lätt medan andra bor långt borta, säger Henrik Beijer som ändå är beredd att göra arbetsplatsen cykelvänlig.

Själv bor han i Roma men han är beredd att ta cykeln ibland.

– Det finns ju elcyklar.

Viktigast är alltså att man tar cykeln till jobbet, inte om den drivs med den egna energin eller har hjälp av en liten elmotor. Och avståndet mellan hem och jobb har förstås betydelse.

Syftet med kampanjen är att uppmuntra folk att ta cykeln i stället för bilen. Alla arbetsgivare kan ansluta sig och det är gratis. Man binder sig inte till några särskilda krav för att få vara med. Det finns olika kriterier som ger poäng och varje år ska det delas ut diplom till de arbetsplatser som gjort extra bra ifrån sig. 

Hur långt Henrik Beijer är beredd att gå i sin cykelvänliga satsning vet han inte ännu.

– Det här är alldeles nytt för oss och personalen har inte fått någon ingående information så jag vet inte om det blir några stående applåder, säger han.

Han funderar på är att tillhandahålla cykelställ, luft till däcken och någonstans att ladda batterierna. 

– Det beror på intresset och personalen ska få vara med och bestämma. 

Vinsten med att gå med i projektet går troligen inte att läsa ut direkt från årsredovisningen.

– Om jag ska vara ärlig tror jag inte att vi tjänar någonting, snarare får vi en kostnad, men som världen ser ut är det ändå viktigt att vara med, säger Henrik Beijer. 

Som kampanjen utlovar kommer det helt klart att bidra till bättre hälsa både för de anställda och högre anseende för bolaget när det gäller att satsa på hållbara transporter och bidra till att sänka koldioxidutsläppen. 

Omkring hälften av alla bilresor i Sverige mäter under fem kilometer. Energiåtgången är som högst den första halvtimmen vilket innebär att de korta bilresorna bidrar med en stor del av avgasutsläppen.

– Vanebilismen är utbredd på Gotland. Vi har en tradition att ta bilen även för kortare sträckor, berättar Emelie Waktel som är reserådgivare i Region Gotland och jobbar med projektet tillsammans med Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare.

Projektet med en cykelvänlig arbetsplats är ett sätt att få folk att tänkta till och ifrågasätta sitt beteende.

– Vi har precis satt igång och Åkericentralen var först med att anmäla sig. Tanken är att alla arbetsplatser, både offentliga och privata, ska få erbjudande att delta. Det är bara att skicka in en intresseanmälan via hemsidan gotland.se/cykelvänlig  säger Anna Bäckstäde. 

– Vi tar sedan kontakt och hjälper till med råd och att lägga upp en plan för hur de ska arbeta vidare, säger Anna Bäckstäde. 

Alla arbetsplatser som deltar kommer att bjudas in till olika cykelaktiviteter och under Trafikantveckan sker diplomering samt prisutdelning till de bästa arbetsarbetsplatserna.

Stöd till cyklister

*Erbjud effektiva regnskydd som regnponcho att låna

*Köp in elcyklar att använda under arbetstid

*Se till att det finns cykelhjälmar att låna

*Satsa på en cykelbarometer med mål varje månad hur långt personalen cyklat.

*Ta fram reflexvästar med företagets logotyp och/eller Cykelvänlig arbetsplats.

*Se till att det finns cykelställ, gärna under tak eller i ett garage

*Bidra med en cykelpump och andra verktyg för enklare service

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!