Kraftig ökning av antalet totalförstörda lägenheter

Innerökare samt icke-rumsrena katter. Där har vi bovarna i dramat. Men varför upptäcks allt fler exempel på dessa fenomenen? Gotlandshems vd har två teorier.

Exempel på nikotinskadad lägenhet, inom Gotlandshems bestånd, som kräver totalrenovering.

Exempel på nikotinskadad lägenhet, inom Gotlandshems bestånd, som kräver totalrenovering.

Foto: Pressbild Gotlandshem

Gotland2024-04-22 20:25

Under måndagseftermiddagen höll Region Gotlands allmännyttiga bostadsbolag, Gotlandshem, sin årsstämma för 2023. Den arrangerades på Visborgsområdet och var öppen för offentligheten.

Mötet inleddes med en liten filmvisning, med vissa faktainslag, där det bland annat framkom att 17 miljoner kronor hade lagts på urin- och nikotinsanering under fjolåret.

I sitt anförande berättade bolagets vd Joakim Martell att det handlade om 27 totalförstörda lägenheter under ett och samma år.

undefined
Gotlandshems vd Joakim Martell (i mitten) samtalar med regiondirektör Stefan Hollmark inför årsmötet.

En siffra som tydligen är både hög och inte, beroende på vilken tidsperiod vi jämför med:

– Den är hög, men tyvärr normal sett till de senaste åren. Går vi däremot tillbaka till innan pandemin så brukade vi räkna med tio till tolv fall per år, förklarar Joakim Martell efter stämman.

Den vanligaste orsaken till "totalförstörelse" är långvarig rökning inomhus, tätt följt av kattpiss. I båda fallen behövs omfattande renovering.

– Allt måste rivas ut; golven, isoleringen, allt möjligt.

undefined
Exempel på nikotinskadad lägenhet, inom Gotlandshems bestånd, som kräver totalrenovering.

Men vad är då anledningen till de senaste årens ökning? Joakim Martell framför två olika teorier:

– Dels har vi hittat fler problem genom att helt enkelt vara inne i fler lägenheter; vi bytte till exempel alla brandvarnare i fjol och då upptäcker man mängder av andra saker också. Men vi har dessutom ett flertal individer som kanske har rökt hemma sedan 60-talet och som nu lämnar lägenheterna, för att flytta till äldreboende eller dylikt i stället. Då får vi kännedom om renoveringsbehoven efter utflyttningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!