Hon är bekymrad över utvecklingen.
Den ökande arbetslösheten bland unga är ett växande problem, inte bara på Gotland utan i stora delar av Sverige. I hälften av landets kommuner är 20 procent eller mer av ungdomarna utan jobb.
Enligt en kartläggning som Dagens Nyheter presenterade nyligen ligger Gotland ungefär i mitten med en ungdomsarbetslöshet på 22 procent. Som ungdomar räknas personer mellan 18 och 24 år.
- Vi har sett en tydlig ökning de senaste två åren, säger Tina Ersson.
Fördubbling på två år
Och allra allvarligast är att långtidsarbetslösheten ökar bland de unga.
Som ung betraktas man som långtidsarbetslös när man varit inskriven och utan jobb i mer än tre månader.
- Då skrivs man in i den så kallade jobbgarantin, förklarar Tina Ersson.
Förra fredagen var 425 ungdomar inskrivna i Jobbgarantin på Arbetsförmedlingen på Gotland. Samma vecka för två år sedan var antalet 220. Här har alltså skett en nära nog fördubbling på två år.
- Risken att fastna i långtidsarbetslöshet är större idag. Det har blivit svårare att få det där första jobbet, att få in en fot på arbetsmarknaden, menar Tina Ersson.
Svårast utan gymnasium
Värst är det för de ungdomar som saknar gymnasiekompetens och kanske inte ens har fullgjort grundskolan. Men även med godkända gymnasiebetyg kan det vara mycket svårt.
- Ofta krävs dessutom personliga kontakter och sociala nätverk för att nå fram till arbetsgivarna. Det är tufft på arbetsmarknaden idag, säger Tina Ersson.
Av de 425 ungdomarna i Jobbgarantin är fördelningen ganska jämn mellan män och kvinnor, men männen är något fler. Cirka 30 har någon form av dokumenterat handikapp.
Inom Jobbgarantin erbjuds ungdomarna coachning och vägledning, de får också hjälp med arbetsgivarkontakter och kan erbjudas praktikplatser.
Arbetsförmedlingen jobbar också med så kallade arbetsgivarringar, dels på Skarphällsområdet och dels på hamnen i Visby, vilket innebär att arbetsgivare i dessa områden kan hjälpa arbetslösa ungdomar till praktik eller jobb.