Allt grönare på tallrikarna
Frukter och grönsaker tycks bli allt mer populära i de svenska hushållen. Tillsammans står de för 11,9 procent av den totala dagligvaruhandeln och 2008 såldes det frukt och grönt för 28 miljarder kronor i landet, enligt statistik från Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
Mycket jobb. Margareta Hoas sliter i morotslandet. Det blir ofta sju dagars arbetsvecka nu när det är högsäsong.foto: tobias wallström
Foto: Tobias Wallström
Minst populär i de svenska hemmen var blomkålen som bara köptes av vart tredje hushåll under förra året.
Ekologiskt populärt
Vid den ekologiska familjeodlingen Lilla Bjers i Västerhejde märker man av det ökade frukt- och grönsaksintresset, även om de spelar på en lite annan marknad då de endast odlar just ekologiskt.
- I våras gick det mycket bra, sen svalnade det av lite i juni på grund av vädret, men nu hinner vi knappt med, säger Göran Hoas.
Han berättar att det var svårt att driva en helekologisk odling när de startade för åtta år sedan men att deras produkter i dag är mycket populära.
- I början ifrågasatte folk varför vi satsade ekologiskt och vi fick hela tiden förklara oss. Det var lite flummigt med ekologiskt då. I dag är förutsättningarna helt andra, mycket tack vare klimatdebatten som startade för några år sedan.
Att driva en gårdsbutik gör att förutsättningarna är annorlunda mot om man har en större odling som arbetar mot fasta kunder. I Lilla Bjers ser försäljningen helt olika ut från en vecka till en annan beroende på hur skörden blivit just då. Allt som säljs i butiken är plockat samma dag eller senast dagen innan.
- Hela konceptet med en gårdsbutik är att allt ska vara färskt. Det innebär att det ibland kan vara svårt att förutse hur det ska gå. Fördelen är att vi har många ben att stå på eftersom vi inte måste ha en viss mängd som ska skickas till ett företag eller liknande, säger Göran Hoas.
Lokalt = miljövänligt
Enligt undersökningar gjorda av Lantbrukarnas riksförbund har den svenska växthusodlingen förbättrats och förbättras ständigt tack vare uppvärmning med förnybara bränslen. Räknar man koldioxidutsläppet per mängd producerad tomat så ligger till exempel de svenska tomaternas utsläpp på en tredjedel av vad de holländska gör. Trots detta är bara var femte såld tomat svensk.
Margareta Hoas på Lilla Bjers tycker att det är viktigt att köpa så närproducerad mat som möjligt.
- Ur en miljöaspekt är det ju givetvis bättre att köpa närproducerat istället för att köpa sånt som fraktats utifrån. Men jag tror också att det är viktigt att man försöker äta det som erbjuds vid just den tidpunkten på året. Vill man ha sparris kan man vänta till våren till exempel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!