"Allt kom tillbaka till ätbarheter"

Panteha Pournoroozy bytte bransch och började baka tårtor på heltid. I sommar står hon bakom det söta sortimentet på Café Törst på Fårö.

Hon kom till Gotland för att jobba på Riksutställningar, men livet tog en annan vändning och i sommar bakar Panteha Pournoroozy på Café Törst på Fårö.

Hon kom till Gotland för att jobba på Riksutställningar, men livet tog en annan vändning och i sommar bakar Panteha Pournoroozy på Café Törst på Fårö.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-06-02 13:13

Ibland hamnar vi i livet vid en punkt där vi behöver förändring. En del nöjer sig med att göra en resa eller prova något nytt. Andra gör som Panteha Pournoroozy och gör sin stora hobby och passion till sin vardagliga sysselsättning. Så var det, när hon för ett år sedan startade företaget Gyllene smeten och började baka på heltid. 

– Jag hade kommit till ett vägskäl och tänkte, hur vill jag gå vidare? Det var dags att gå vidare från kulturområdet där jag jobbat inom. Allt kom då tillbaka till ätbarheter och jag tänkte att nu är det dags att bara göra det här, och få göra det på mitt sätt, säger hon. 

Panteha Pournoroozy, som är utbildad inom scenografi och kostymdesign, flyttade till Gotland från Göteborg 2012 för att jobba på Riksutställningar. Efter att ha träffat sin stora kärlek här och även förälskat sig i ön blev hon kvar.

– För mig är mat kultur. Det som man äter är också kultur. Så för mig var det inget konstigt steg att ta från att arbeta inom kulturområden till det jag gör idag, säger hon. 

Intresset för bakning började tidigt. Panteha minns att hon i ung ålder haft intresse för olika smaker och sammansättningar. Inte minst genom att se fantastiska disney-tårtor på film.

– Jag minns att jag undrade hur de smakade och att jag var fascinerad av formerna. Så jag tror att intresset och estetiken för bakning alltid har funnits där, säger hon. 

Gyllene smeten beskriver hon som ett enda stort lyckopiller, där hon inte bara bakar tårtor och andra bakverk utan också håller i workshops och event. Allt som hon tycker är roligt finns inkapslat i företaget som blivit en del av henne. 

– När jag har arbetat en hel dag och verkligen lagt ned min själ under dagens arbete så kan jag luta mig tillbaka på kvällen och vara helt slut. Men också alldeles lycklig i kroppen över att få göra det jag gör, säger hon. 

Till sommaren väntar ett stort projekt för Panteha Pournoroozy. Hon kommer att vara ansvarig för Kafé Törsts söta sortiment vid Bergmancenter på Fårö. Där kommer hon få en naturlig plats att visa upp sina bakverk och samtidigt vara en del av den nya satsningen på caféet som hoppas kunna öppna den första juni i år. 

– Jag kom i kontakt med paret som ska driva caféet och vi klickade direkt. Så nu har jag tagit fram ett koncept för caféet söta sortiment och det ska bli fantastiskt roligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!