Allt mer olja hotar djur och natur
Utgångsläget är fortfarande att omkring 30 ton tjockolja släppts ut. Under måndagen tömde det inhyrda tankfartyget Bitfjord det sista i Polo M:s tankar och i och med det kommer Kustbevakningen att få mer exakta siffror på hur mycket som släppts ut.
? Vi har fortfarande inte hittat någon olja. Den finns ju antagligen där, men är svår att se. Vattnet är svart och oljan är svart, sade räddningsledare Pernilla Ståhle vid KBV:s central i Stockholm.
Räddningstjänsten letar olja invid land. I går fick man hjälp av en enhet från Botkyrka, som hade med sig mer strandskydd och ännu en terränggående motorcykel. Man fick även transporthjälp av Gotlands regemente, som beräknas bli en betydande part under saneringsinsatserna.
Sammanlagt har 1,3 kilometer fiberduk lagts ut på de sträckor som klassas som mest skyddsvärda med tanke på djurliv och natur.
Enligt KBV har nu mer olja dragit in mot land, söder om Botvaldevik vid Medbys boda. Täckningsområdet är drygt två mil långt. Räddningstjänstens insatsledare Ulf Jonasson betecknade gårdagens arbetsförhållanden som goda, med svaga sydvästliga vindar.
Drar söderut
Enligt räddningsledare Lars Bäckman beräknas vindarna till onsdagen vrida sig till nord och öka till nio meter per sekund. Det kan innebära att oljan drar söderut.
? Där har vi Botvaldevik fiskeläge, Bajo, sommarstugor och en ö med hög naturskyddsprioritet, Kyrkbinge grund i Anga socken. Innanför den ligger ett naturreservat med våtmark och fågelzon. Sedan kommer ju Trullhalsar...
Gotlands ornitologiska förenings ordförande Bimbi Ollberg har de senaste dagarna fått ta emot flera samtal från oroliga fågelvänner.
? Det sades först att det inte finns så många fåglar där uppe. Det är precis tvärtom! Det är minst tio gånger så mycket där vintertid som sommartid. Mellan en-tre miljoner alfåglar övervintrar runt Gotlands kuster.
Främst handlar det om alfåglar, måsar, gäss och svanar. Ollberg har fått rapporter om oljeskador på alla sorter.
??Det är en tragedi. Fåglar söker sig dessutom till olja, eftersom det ser ut som om vattnet är lugnare där. Rent teoretiskt kan man försöka tvätta dem, men i regel är de så illa skadade att det mest barmhäriga tyvärr är att skjuta dem.
Alfåglarna håller sig oftast ute till havs?? där man tror att den mesta oljan finns.
? Det kan räcka med en oljefläck av en enkronas storlek för att det ska vara kört. Oljan förstör deras skydd mot kylan. Det tar ett par dagar att frysa ihjäl. Får de dessutom i sig oljan så fräter inälvorna sönder.
På sikt så är dock oljeutsläppet från Polo M ingen katastrof för fågelbeståndet, säger han.
? En kall vintervecka tar död på 90 procent av småfåglarna på land. De försvinner inte, men det tar några år för stammen att återhämta sig. Däremot är det en katastrof för varje fågel som drabbas. Det kommer att dyka upp skadade och döda fåglar en lång tid framöver.
Samma sak säger Gert Jacobsson från Gotlands skarpskytte- och jägargille, som fick i uppdrag av räddningstjänsten att undersöka och avliva de oljeskadade fåglarna.
Under måndagen sköts sex alfåglar. Alla, inklusive en som hittades död, var mycket oljiga. Skyttar från gillet och från lokalbefolkningen kommer framöver att besöka området dagligen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!