I januari 2014 monterades ett tjugotal belysningsstolpar ner längs vägen mellan Malmgard och Malmahallen. Efter det har ytterligare stolpar tagits ned, den senaste i december.
– Jag tror att det är 14 stolpar kvar nu, säger Maria Malm som är ordförande i Stånga intresseförening och fortsätter:
– Förra året besiktigades belysningen på en annan väg, den från Malmahallen till skolan. Den dömdes ut.
2015 samlade intresseföreningen in 1 543 namnunderskrifter. Trafikverket och Region Gotland uppvaktades – utan resultat. 2017 skrev föreningen till Trafikverket och regionen igen, och nu förnyar man sin vädjan om ny belysning i Stånga.
– Det känns som om de skyller på varandra. Vi får aldrig några klockrena svar. Vissa dagar är man på väg att ge upp, men så får man tillbaka energin och kämpar vidare, säger Maria Malm.
Frågan om vem som ska ta ansvar för belysning som kommuner satt upp längs statliga vägar har diskuterats i flera år. Efter att ett pilotprojekt genomförts i 17 kommuner satte SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) i höstas ner foten och krävde ett större statligt ansvar.
SKR:s krav landade hos Mathias Wärnhjelm som är uppdragsledare vid Trafikverket. Han har utrett frågan i flera år.
– Vi har ett förslag som vi ska presentera för Trafikverkets ledning om några veckor, säger han.
Mathias Wärnhjelm är dock osäker på hur förslaget tas emot av cheferna.
– Kanske får vi i uppdrag att ta fram ett bättre planeringsunderlag. I så fall kan jag inte svara på när vi är klara.
I väntan på ett besked har Trafikverket sagt åt sina lokalkontor att ligga lågt i belysningsfrågan. Region Gotland hoppas att inleda en ”fungerande process” med Trafikverket senare i år.
I väntan på en dialog med Trafikverket har Region Gotland satt av pengar, och en del har redan satsats på att rusta upp belysning längs statliga vägar. Allt för att stolparna ska vara i så gott skick att Trafikverket kan överta ansvaret för dem. Armatur har bytts i Burgsvik, Ronehamn, Ljugarn, Katthammarsvik och vid Rone kyrka, som delvid i Garda, Träkumla, Slite, Fårösund och vid Klinte kyrka.
Vem ska betala för belysningen? Det är den svåra frågan, särskilt när det gäller belysning som enligt Trafikverkets egna riktlinjer inte behövs för att höja trafiksäkerheten, men som kommunerna vill ha av andra orsaker. Det handlar om väldigt mycket pengar, eftersom den framtida överenskommelsen ska gälla i alla landets 290 kommuner. Bara på Gotland finns över 2 000 ljuspunkter längs statliga vägar som Region Gotland ansvarar för. Det kan jämföras med de cirka 1 000 ljuspunkter som staten satt upp och som Trafikverket ansvarar för.
– Det är kanske slutligen är en fråga för kommunpolitiker och infrastrukturdepartementet, säger Mathias Wärnhjelm.
När det gäller den nedmonterade belysningen i Stånga ligger bollen hos Trafikverket – det vill säga om belysningen behövs för att höja trafiksäkerheten. Om inte, är det en fråga för Region Gotland.
– Tycker regionen att belysning behövs av andra skäl kan de sätta upp nya stolpar. Men då får regionen även stå för kostnaden, säger Mathias Wärnhjelm.
När det gäller belysningen på de icke statliga vägarna har Region Gotland följt sin plan.
– Det innebär att vi rustat upp och även satt upp ny belysning på en rad mindre vägar vi ansvarar för. Bland annat i Stånga. Det gjorde vi för två år sedan, berättar Lennart Klintbom.