Allt populärare att plugga över nätet
Nu har högskolan på Gotland slagit fast kursutbudet för fristående kurser inför sommar och höst. Under höstterminen kommer 155 kurser att starta. Utbudet spänner från Fiskets ekologi till dräkthistoria och enligt högskolan på Gotland är det allt fler som söker.
Av de fristående kurserna som börjar till hösten på högskolan på Gotland är 78 nätbaserade och 77 ges på plats.
Distanskurserna över nätet innebär undervisning via mejl, chatt, och internet.
Studenterna har på så sätt större möjligheter att själva välja hur de lägger upp sina studietimmar eftersom det bara är schemalagda lektioner när gruppen diskuterar genom chatt på internet. Övriga studieuppgifter får studenterna sända till sig via internet och här kan personerna själva bestämma när det är lämpligt att ta i tu med uppgifterna.
Högskolan på Gotland är den högskola i landet som har flest internetbaserade kurser och internetstudierna har pågått ända sedan högskolan startade 1998.
Totalt är 4 000 elever inskrivna vid högskolan och hälften av dem studerar på distans.
Det är många av de kortare kurserna som ges via internet men även längre program kan läsas på det här sättet och de flesta av de treåriga programmen har ett nätburet kandidatprogram.
- Efterfrågan för att studera via internet på distans är stor, och jag tror att vi skulle kunna ha ytterligare tusen studenter på distans om vi bara gick på efterfrågan, men nu handlar det om ekonomi också säger Leif Borgert.
Att högskolans utbud av kurser över internet är stort innebär att studenterna kan sitta överallt i landet och mer än hälften av distanseleverna finns utanför Gotland.
- Internetstudenterna är viktiga, vi kan bland annat anställa fler och bättre lärare, säger Leif Borgert. Varje högskola i landet har ett budgettak och inom de ramarna ryms inte fler internetbaserade studieplatser enligt Leif Borgert.
Den ersättningen högskolan får från staten för varje student varierar kraftigt beroende på vilken inrikting det gäller, men inga särskilda regler finns för distansstudenter.
De riktlinjer som ges för vilka kurser som bör finnas vid landets högskolor handlar till stor del om att se till vilken arbetsmarknad som finns nationellt.
Vad det gäller de fristående kurserna som varierar från en månads studier till närmare ett år har högskolan större frihet att lyssna på de önskemål som kommer in från framtida elever.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!