Lärarbehörigheten låg på Gotland

Andelen obehöriga lärare i öns grundskolor ökar. När höstterminen startade i fjol var saknade mer än var tredje legitimation.

Behöriga lärare blir en all mer sällsynt syn i öns skolor.

Behöriga lärare blir en all mer sällsynt syn i öns skolor.

Foto: TT-arkiv

Gotland2023-04-17 06:45

I oktober 2022 hade 65 procent av lärarna i Gotlands grundskolor lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. På ett år hade andelen behöriga minskat med fyra procentenheter, och var i fjol den lägsta på åtta år.

Av 510 heltidstjänster i grundskolan i på Gotland (motsvarande 580 lärare) var det 331 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. 

Behörighetsgraden skiljer mellan grundskolans olika stadier. Högst andel behöriga har lågstadiet med 75 procent. I mellanstadiet och högstadiet är andelen behöriga kring 60 procent.

Det skiljer även mycket mellan olika ämnen. Svårast att hitta behöriga lärare är det till svenska som andraspråk, där behörighetsgraden bara är 40 procent. I musik och teknik är hälften av lärarna behöriga.

Nedgången i behörighet mellan läsåren 2021/2022 och 2022/2023 var det största på flera år. Den genomgång som Sveriges Lärare gjort av Skolverkets statistik visar att andelen obehöriga lärare minskade i 20 av öns grundskolor, medan den ökade i 13 skolor.

Gotland följer trenden i riket, där andelen obehöriga lärare också ökat. I hela landet har 70,8 procent av lärarna i grundskolan legitimation och behörighet i minst ett ämne. I jämförelsen mellan landets 290 kommuner hamnar Gotland på plats 210.

Sveriges Lärare förklarar nedgången med brist på lärare. Lösningen är att göra yrket mer populärt.

– Läraryrket måste bli mer attraktivt och det sker genom rejäla satsningar på lön och arbetsmiljö. För att fler ska vilja bli lärare och stanna i yrket måste lärarnas höga arbetsbelastning tas på allvar. Svenska skolor skriker efter lärare, det finns ingen tid att förlora, säger ordföranden Johanna Jaara Åstrand.

Det är en bedömning som Eva Edin, HR-chef vid regionens utbildnings- och arbetslivsförvaltning, håller med om.

– Vi försöker vara så attraktiva som möjligt genom att till exempel utbilda egna medarbetare som kanske har en del av en utbildning som behöver komplettering. Skolverket har också kurser där legitimerade lärare kan utöka sin behörighet för att matcha de mest svårrekryterade ämnena, säger hon.

Men det handlar också om att få in personal som kan avlasta de legitimerade lärarna så att de kan ägna sig åt att undervisa.

– Vi har bland annat socialpedagoger och lärarassistenter. Det gör ju att det kan bli mer attraktivt att bli lärare, när man inte måste ha alla de andra kringuppgifterna på sig, säger Carina Lindby, verksamhetsutvecklare vid förvaltningen.

undefined
Skolans HR-chef Eva Edin säger att regionen måste arbeta på bred front för att hitta lärare till alla vakanser framöver.

Region Gotland söker ständigt lärare. För tillfället finns ett 20-tal lärartjänster i grundskolan att söka, och även åtta tjänster som förskollärare eller elevassistenter. Ansökningar ska vara inne senaste den 23 april.

Tidigare i år har regionen försökt locka akademiker till läraryrket i ett samarbete med stiftelsen Teach for Sweden. Det ger möjlighet att undervisa och få betalt, samtidigt som man kompletterar sin akademiska examen med pedagogisk utbildning. De har också läraraspirantanställningar för de som går grundlärarutbildningarna på Campus Gotland.

På regional nivå behöver politikerna jobba med att skaffa fram fler bostäder så att unga lärare har någonstans att bo, menar Eva Edin. Men förvaltningen efterlyser också åtgärder på nationell nivå.

– Skolverket, regering och riksdag behöver inse att det är viktigt för framtiden att det finns människor som är villiga att utbilda sig till lärare. Jag tror att det kommer sådana satsningar, säger Carina Lindby.

Lärarlegitimation

För att kunna få lärarlegitimation måste man vara behörig att undervisa.

Behörighet fås genom en examen från en lärarutbildning. Det går också att få behörighet genom till exempel andra högskolestudier eller annan kompetens.

Lärare måste ha lärarlegitimation för att bli tillsvidareanställda och få sätta betyg.

Undervisning utan legitimation kan tillåtas om det inte finns någon annan i organisationen som har legitimation eller behörighet eller om det finns andra skäl med hänsyn till eleverna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!