Allt svårare för gotländska fisket
Det blir allt tuffare för de gotländska yrkesfiskarna att bedriva fiske på Gotland, Nya regler gör att det blir svårare och svårare att få ekonomi på fisketDet framgick när Gotlands fiskareförbund höll årsmöte i lördags.
Det som ytterligare oroar är att drivgarnen kommer att försvinna från och med 2008.
- Det innebär i princip att allt laxfiske försvinner från Gotland, säger Lasse Broman. Det har påståtts att drivgarnen skall försvinna för att skydda tumlare, men det finns inga tumlare i Östersjön. Det här är ett rent politiskt beslut.
Strömming enda ljuspunkten
De flesta yrkesfiskare på Gotland äger drivgarn, men dessa kommer att bli helt värdelösa från och med 2008.
- Och det finns ingen som helst vilja att ersätta fiskarna för det förlorade värde som drivgarnen innebär, säger Lasse Broman.
Däremot har det införts ett nytt stöd som ger 25 procent av investeringen i nya redskap om man lägger om sitt fiske.
- Men på Gotland har vi inte så stora möjligheter att lägga om till något annat fiske, säger Lasse Broman. Och även om det funnits, säg att jag skulle investera en miljon i nya redskap. Trots stödet skulle jag ändå tvingas ligga ute med 750 000 kronor. Det är svårt att få ekonomi på det. Det vi sysslar med är ett småskaligt kustnära fiske. Vi har inga stora möjligheter att lägga om fisket. Vi har torsk, lax och flundra. Flundran hittar vi ingen marknad för. Säsongen är för kort. Det som går bra just nu är strömmingsfisket. Det är den enda ljuspunkt vi har just nu.
Försökslän
Under mötet diskuterades också samförvaltning av fisket på Gotland.
- Det finns redan samförvaltning, säger Lasse Broman. Men vi vill att Gotland skall bli ett försökslän för samförvaltning. På så sätt skulle den frågan få lite mer tyngda.
Årsmötet på Skeppargillet i Visby i lördags var välbesökt. Förutom de gotländska yrkesfiskarna besöktes mötet av Fiskeriverkets generaldirektör Axen Wenblad. Även förbundsordföranden Henrik Svenberg fanns på plats liksom landshövding Marianne Samuelsson och fiskerikonsulent Rolf Gydemo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!