"Allt utfört arbete ska beskattas"
Några hundralappar till barnvakten är väl okej.Och att byta tjänster är ju inte det samma som svartjobb.Så resonerade kommunpolitikerna i GT:s enkät om svartjobb i går.Men enligt skattelagstiftningen handlar även det om fusk.
-Ja, grundregeln är att all ersättning för utfört arbete ska beskattas, säger Ulf Johannesson, analytiker vid Skatteverkets kontrollenhet i Linköping (dit Gotland hör).
Och med arbete menas en tjänst som utförts och varit till nytta för den som begärt den.
En undre gräns
Barnvakten utför med andra ord ett arbete. De pengar hon eller han får i ersättning är att betrakta som lön och den som anlitat henne blir arbetsgivare.
Men det finns en undre gräns.
- Som privatperson går gränsen när du måste lämna kontrolluppgift vid 1000 kronor, säger Johannesson.
Under ett år får man alltså betala upp till 999 kronor till en person för tjänster utan att behöva anmäla det till Skatteverket.
För företag går gränsen vid 100 kronor.
Att byta tjänster då. Måste det också deklareras?
- Ja, det är också beskattningsbart. En tjänst blir beskattningsbar om det finns krav på att det utförda arbetet ska ersättas med en gentjänst, säger Ulf Johannesson.
Pengar inget måste
Det måste inte vara pengar inblandade.
Han tar som exempel en plattsättare som kaklar badrummet åt sin granne, som är tandläkaren, mot att få sina tänder lagade.
Men det finns naturligtvis gränser här också. Och om det bara är fråga om att hjälpa till utan ersättning är det givetvis inte en fråga för Skatteverket.
- Hjälp utan ersättning kan aldrig beskattas, säger Ulf Johannesson.
På Skatteverket är man medveten om att dagens regler uppfattas som överdrivet strikta av folk i allmänhet.
"Det finns en klar obalans mellan skattelagstiftningen och medborgarnas syn på vad som ska beskattas", skriver man i utredningen Svartköp och svartjobb i Sverige.
Höjd gräns
För att skapa bättre balans och få en större förståelse för skattereglerna bland allmänheten har Skatteverket nu kommit med en rad förslag på ändringar.
- Vi vill bland annat höja gränsen för vad privatpersoner får betala för tjänster innan det måste anmälas till 3000 kronor. Och vi vill att all inkomst till ungdomar upp till 16 år undantas från skatt, säger Ulf Johannesson.
De här förslagen är bara början. En hel lista håller på att sammanställas.
Skatteverket har räknat ut att staten går miste om cirka 130 miljarder kronor årligen på grund av skattefel, det vill säga missade skatteintäkter. Svartjobben står för den största delen, eller cirka 66 miljarder kronor.
- Det här går inte att kontrollera bort. Vi måste få en ändrad attityd till skatter, säger Ulf Johannesson.
50-tal anmälningar på ön
Varje år anmäls några hundra fall av misstänkta skattebrott i Linköpingskontorets område.
- På Gotland rör det sig om ett 50-tal säger Ulf Johannesson.
En första påföljd när skattebrottet bevisats är att Skatteverket beslutar om skattetillägg på 40 procent.
Handlar det om stora belopp är myndigheten dessutom skyldigt att göra en brottsanmälan till åklagare. Den som fälls kan dömas till både böter och fängelse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!