"Allt utom guld en besvikelse"
Visbykrögaren Fredrik Malmstedt, 31, väljer landslaget.Han avstår från chansen att bli Årets kock och kämpar i stället för Sverige i mat-OS i Tyskland.- Vi har tränat i nästan fyra år, jag kan inte svika laget, säger han.
Mat i OS-klass med bland annat gotländskt lamm, lagad och presenterad av Fredrik Malmstedt.
Foto:
Och han visste att hans bidrag fått bland de allra högsta poängen.
Han hade förmodligen gått vidare till final, och kanske nått ända fram.
Guld att försvara
Men eftersom semifinalen i Årets kock tidsmässigt sammanfaller med mat-OS och Fredrik ingår i kocklandslaget var han tvungen att välja bort en av tävlingarna. Och det blev platsen i Årets kock han avböjde.
Laget gick före en eventuell personliga utmärkelse.
- Vi har ju en guldmedalj att försvara. Man kan inte svika då, säger Fredrik.
Sverige vann guld både 2000 och 2004. Nu satsar man på att ta det för tredje gången i rad.
- Allt utom guld blir en besvikelse. Så är det, fortsätter han.
Fredrik Malmstedt har varit med i kocklandslaget sen 2005. I laget ingår nio kockar och fyra konditorer, en i laget är kvinna.
Kallt och varmt
Gotländskt lamm är en av Fredriks specialiteter. Det var det hans bidrag till Årets kock-uttagningen bestod av och han kommer även att tävla med gotländskt lamm i OS.
- Jag försöker sprida de gotländska råvarorna över världen, säger han.
I dag reser Fredrik och de övriga i kocklandslaget till Erfurt i Tyskland där Mat-OS hålls.
Tävlingen är uppdelad på olika moment, dels det kalla bordet med 32 rätter där även dekorationer och skulpturer ska vara ätbara - momentet kallas även "cuisine art" - och dels varmköket där hela laget samarbetar och all mat lagas i ett tävlingskök inför publik.
Nya tag nästa år
- 110 gäster ska äta av maten och tio av dem är domare. Men vi kommer inte att veta vilka, säger Fredrik.
Han är laddad och kommer att prestera på topp.
Årets kock då?
- Jag får ta nya tag där nästa år. Då finns det inget OS som kan komma emellan, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!