Så ofta regnar det på midsommar

Är verkligen vädret alltid dåligt på midsommar, som någon gammal faster gärna upprepar varje år någon gång i mitten av juni? Helagotland har tagit reda på sanningen genom att titta i SMHI:s statistik över midsommarvädret på Gotland sedan 1946.

Den allra varmaste midsommaraftonen på Gotland de senaste 78 åren var 2016. Då nådde temperaturen upp i hela 26,5 grader som mest.

Den allra varmaste midsommaraftonen på Gotland de senaste 78 åren var 2016. Då nådde temperaturen upp i hela 26,5 grader som mest.

Foto: Emil Lundberg/arkiv

Gotland2024-06-20 16:45

Nyheten i korthet

  • Enligt SMHI:s statistik har det oftare varit uppehåll än regn på midsommarafton på Gotland sedan 1946. Totalt har det varit regnfritt 46 gånger, medan det regnat 32 gånger.
  • Värmerekordet för midsommarafton på Gotland är 26,5 grader, uppmätt 2016. Det kallaste var 1949 med 11,5 grader.
  • Variationerna i vädret beror på Sveriges geografiska placering, med varma luftmassor söderut och kallare norrut, samt mer fukt i atmosfären under juni.

Det finns få helger och högtider då det i Sverige pratas så mycket om vädret som inför midsommar. Enligt SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg är det väl egentligen bara svenskarnas önskan om en vit jul som kan konkurrera med besattheten av midsommarvädret.

– Ja, det är absolut så att det under midsommar och jul är väldigt stort fokus på vädret. Det är klart att folk är nyfikna på vädret även under sin semester eller under skolloven, men rent generellt pratas det mest väder bland svenskarna nu och inför jul, säger hon.

Det finns en del myter som säger att det alltid är dåligt väder på midsommar, men när Helagotland går igenom SMHI:s statistik över nederbörd och maxtemperaturer vid mätstationen vid Visby flygplats sedan 1946 så visar det sig att det faktiskt varit uppehåll oftare än det regnat på midsommarafton de senaste 78 åren.

undefined
Helagotland har kollat på data över nederbörd och maxtemperatur på midsommarafton de senaste 78 åren. Statistiken är hämtad från SMHI:s mätstation vid Visby flygplats.

Totalt har det vid 46 tillfällen sedan 1946 kommit 0 mm regn, medan det vid 32 midsommaraftnar kommit minst 0,1 millimeter nederbörd. Vid den aktuella mätstationen har alltså midsommarafton varit regnfri vid nästan 59 procent av tillfällena sedan 1946. 

Det går dock att konstatera att midsommarafton kan bjuda på rejält varierande väder. 1951 föll det exempelvis hela 14,8 millimeter regn den 23 juni, vilket är den regnigaste midsommarafton vi haft de senaste 78 åren. Mellan åren 1973 och 1982 föll det däremot inte en droppe regn på någon enda midsommarafton.

LÄS MER: Så väntas gotländska vädret bli på midsommar

Temperaturen påverkar ju också huruvida man vill dansa "Små grodorna" utomhus eller inte, och även när det gäller detta är det tydligt att det är stora variationer från år till år. Värmerekordet för en midsommarafton vid SMHI:s mätstation vid Visby flygplats ligger på hela 26,5 grader och slogs 2016. Som allra kallast var det 1949 då termometern som mest under midsommarafton orkade upp till blygsamma 11,5 grader.

I statistiken kan man även notera att det temperaturmässigt var några bistra år mellan 1980 och 1988 då temperaturen bara nådde över 20 grader vid en enda midsommarafton, nämligen 1983.

undefined
Såhär kan det se ut på midsommar, men sanningen är att här på Gotland har majoriteten av midsommaraftnarna varit regnfria sedan 1946.

Hur kommer det då sig att det svenska vädret är så oerhört varierande kring just midsommar? Enligt meteorolog Sofia Söderberg handlar det i grund och botten om var vi befinner oss på jorden.

– Det är vårt klimat som gör att det kan bli såhär i slutet av juni. Vid den här tiden på året så finns det en del uppvärmda luftmassor söderut och även en del kallare luftmassor norrut. Samtidigt finns det också mer fukt i atmosfären som gör att det kan komma mer regnskurar nu än det gör i exempelvis april eller maj. Hur vädret blir på midsommar beror sedan ofta på fördelningen av lågtryck och högtryck och vilken sorts luftmassor som drar in över landet. 

Hon fortsätter:

– Tittar man på så lång tid som ni gjort så kan ju även klimatet förändrat sig lite om man jämför i dag med hur det såg ut under 1940-talet.

Fotnot: Mellan åren 1998 och 2013 finns ingen nederbördsstatistik från SMHI:s mätstation vid Visby flygplats. Under de åren har vi istället valt en annan mätstation i Visby, och i ett fall (2012) data från mätstationen i Fårösund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!