Alltid snabba ryck när vattensågen ska tas i bruk vid Petarve i Sanda
Vindkraften kan ju gotläningarna gärna skryta med, men vattenkraften är det inte mycket bevänt med. När snösmältningen sätter in gäller det agera snabbt, så som hembygdsföreningen i Sanda gjorde. Då sågdammen vid Petarve var breddfull på torsdagen satte man ögonblickligen in en annons om sågdag på lördagen.
I tordags hade vi kunnat såga kontinuerligt. Nu måste vi såga i omgångar, så vattnet hinner fyllas på, berättade sågmästare Ove Norragård.
Sannolikt var sågmästaren den ende som beklagade pauserna. Övriga som besökte vattensågen vid Petarve njöt av kaffe och varmkorv i solen medan sågen stod stilla. Sågklingans tjut när den skar genom första stocken när arbetet återupptogs var en signal som fick alla på benen, för intresset att se den gamla sågen i aktion var stort.
<span class=MR>Ett imponerande bygge</span>
Den gamla sågen från 1890 är ett imponerade bygge, och att se vattenkraften sätta det stora vattenhjulet i rörelse är ett fantastiskt skådespel.
I såghuset sågade Ove Norragård och Kjell-Åke Johansson bular till Magnus Bäckstäde, som bygger ett bulhus hemma vid Bäckstäde.
Vid Petsarve sågade man med vattenkraft ända fram till 1950. Efter det prövades andra kraftkällor, och det stora vattenhjulet började förfalla. 1975 tog hembygdsföreningen med Edvin Norragård i spetsen sig an och rustade upp kvarnhjulet, dock utan att koppla ihop det med övriga kugghjul inne i sågen. Det gjordes för några år sedan, och sedan dess har det varit sågdag varje vår vid Petarve.
Utdikningen av markerna har gjort det inte finns så mycket vattenkraft kvar att ta vara på. Men får vi ett kraftigt vårregn kan det kanske bli en sågdag till, säger Ove Norragård.
<span class=MR>Mötesplats</span>
Petarve blir mer och mer en mötesplats för hembygdsföreningen. 1999 köpte föreningen sågtorpet intill sågen. Hildings hus, som torpet heter efter det att Hilding Olsson bott där länge, har rustats upp med stöd från Länsstyrelsen och Gotlands fornsalDen å som förser sågdammen med vatten är vacker, berättar Ove Norragård. Lite som Tjaukle. Att röja och göra i ordning marken intill den är ett kommande projekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!