I januari förutspåddes en sommar fylld av vattenbrist på Gotland, likt de senaste torra somrarna.
I en intervju i januari höjde Patrik Johansson, chef på Region Gotlands vattenenhet, ett varningsfinger för att faran knappast var över. Inte ens efter en kolossalt regnig höst 2019.
– Det viktiga är att nederbörden kommer i rätt tid, fram till juli innan temperaturen och avdunstningen ökar, sade han i den intervjun.
Så frågan är hur det blev? Jodå, om än inte bra så i alla fall något bättre än befarat.
Susanne B Pettersson säger att vattennivåerna i grundvattenmagasinen trots allt låg hyggligt bra, så bra att det diskuterades huruvida bevattningsförbud skulle utfärdas eller inte.
– Vi valde till slut att införa förbudet 1 april. Däremot tog vi bort det tidigare än vanligt, redan 1 september.
Än är inte året analyserat i detalj, men Susanne B Pettersson säger att hon inte ser förbrukningsökning för sommarmånaderna på samma sätt som tidigare år.
Jo, det ökade då, men fem procent mindre tidigare.
– Det är uppgifter som ännu inte är kvalitetssäkrade, men det är en absolut indikation att det gått åt mindre vatten. Antagligen för att det varit färre människor på ön, säger hon.
Hon ser också att befolkning och besökare tagit till sig av allvaret i vattenbristen.
– Det tyder på en beteendeförändring, många har ordnat för exempelvis uppsamling av regnvatten, säger hon.
Sommaren 2020 var dock inte torr i paritet med exempelvis den gassande sommaren 2018. Det föll regn, men det är regnet som faller under höst, vinter och vår som är det viktigaste för påfyllnaden av grundvattenmagasinen.
Susanne B Pettersson ser därför gärna ordentliga regnväder framöver.
Allra helst snö, faktisk, nu innan marken fryser. Då kan smältvattnet stilla sippra ner i marken.
– Många tycker vi haft en tråkig höst, men då härleder de det inte till regnet, i alla fall. Bara 450 millimeter i november, normalt kommer det över 500.
Så vad kan vi vänta oss till nästa sommar?
– Vi kan nog vara lite nervösa, nivåerna ligger fortfarande under normalt och mängden regn är mycket under normalt. Det är viktigt att vi fortsatt är måttliga i vattenförbrukningen, säger Susanne B Pettersson.
De styrmedel Region Gotland har för att minska förbrukningen är bevattningsförbud och trycksänkning, liksom förstås information i skolor och på flyg och båtar.