Alma, 23, startade eget – Gotland går mot trenden

Medan nyföretagandet minskar i resten av landet, ökar det på Gotland. Alma Persson, 23 år, är en av dem som valt att starta eget.

Alma Persson tycker att företagande var svårt till en början men idag är det hennes vardag.

Alma Persson tycker att företagande var svårt till en början men idag är det hennes vardag.

Foto: Privat

Gotland2024-04-15 05:30

Nyföretagandet på Gotland ökade med en procent under det första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Det visar en undersökning från Visma Spcs. 

– Jag är inte förvånad. Viljan, drivkraften och modet växer som en effekt av inflationen. Då vaknar företagsandan till liv, säger Henrik Munkhammar, vd på Almi Gotland, som har till uppgift att hjälpa nya företag att starta och utvecklas. 

Under årets tre första månader har 84 nya bolag startats på Gotland. En av dem som startade aktiebolag i år är Alma Persson, 23 år, från Visby.

Hon arbetar med sociala medier, där hon samarbetar med andra företag som hon sedan marknadsför i sina kanaler.

– Det är en annan trygghet att vara anställd, men friheten som jag får genom att driva eget är inget jag hade velat byta ut, säger Alma Persson.

När hon för några år sedan startade sitt enskilda bolag fanns en okunskap både hos henne själv och i hennes omgivning kring företagande.

– När jag startade mitt bolag så hade jag ingen kunskap alls inom företagande. Jag har fått lära mig hur mycket arbete som krävs bakom ett företag, sånt som en anställd inte ser eller tänker på, säger Alma Persson.

Sedan hon startade sitt företag har uppdragen och samarbeten blivit allt fler och i mars tog Alma Persson steget och utvecklade sin enskilda firma till ett aktiebolag med ambitionen att utveckla sitt varumärke med nya projekt. I dag ser hon jobbet som sin livsstil. 

undefined
Henrik Munkhammar beskriver nyföretagandet på Gotland som positivt och ser en ljus framtid.

Den inställningen till företagande känner Henrik Munkhammar igen. Han menar att på mindre orter blir företagandet en alternativ livsstil, ett annat sätt att försörja sig. Detta tycker han ger Gotland ett starkt näringslivsklimat, och han ser ljust på framtiden för nyföretagandet på ön.

– Man märker att andra kan och vågar, då sprider det sig som en löpeld, säger Henrik Munkhammar.

undefined
Under årets tre första månader har 84 nya gotländska bolag registrerats hos Bolagsverket.

Så ser det inte ut på andra håll i landet. Där har nyföretagandet sjunkit med nio procent under första kvartalet i år, jämfört med samma period året innan. Mest har nyföretagande sjunkit i Uppsala, med 27 procent. Detta menar Peter Munkhammar beror på inflationen och ränteläget.

– Det finns en mentalitet och en drivkraft bland gotlänningar att inte ge upp och de har en hög överlevnadsgrad. Men många tendenser spelar roll framöver, det har ju sjunkit tidigare. Inflation och ränteläget är två exempel, säger Henrik Munkhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!