Almarna riskerar att stå utan pengar

Naturvårdsverket ställer sig tveksamma till fortsatt finansiering av alminsatser. Om bekämpningen inte får några pengar finns det en stor risk att fler almar insjuknar.

En risk som finns, om man inte har pengar till bekämpningsinsatser, är att almarna kommer att försvinna helt från Gotland. Det har redan hänt på Öland.

En risk som finns, om man inte har pengar till bekämpningsinsatser, är att almarna kommer att försvinna helt från Gotland. Det har redan hänt på Öland.

Foto: Jenny Nilsson/arkiv

Gotland2019-11-01 12:00

P4 Gotland rapporterade på torsdagen att Naturvårdsverket ifrågasätter en fortsatt finansiering av almsjukebekämpningen på Gotland. Insatserna, som kostar runt fem miljoner kronor per år, har tidigare finansierats till stor del med EU-pengar. De tog dock slut vid årsskiftet 2018/2019. 

Åtgärderna under detta år har bekostats av Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket, men nu ställer sig den sistnämnda myndigheten tveksam till om resultatet är värt kostnaden.

– Av de data som har presenterats för oss kan vi inte se att bekämpningen leder till framgång på lång sikt, säger Naturvårdsverkets enhetschef Maano Aunapuu till P4 Gotland.

Han menar att sjukdomens spridningstakt inte har minskat tillräckligt mycket och att det i längden kan leda till att alla gotländska almar drabbas av almsjukan.

Karin Wågström, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen på Gotland, framhäver vikten av fortsatt bekämpning och menar att Gotland i nuläget har kontroll över sjukdomen. Så pass att den inte sprider sig vidare.

– Om kostnaden är hög eller inte beror på vilket pris man sätter på biologisk mångfald, säger hon till P4 Gotland.

I dagsläget finns det cirka en miljon almar kvar på Gotland, vilket är mellan 90 och 95 procent av almbeståndet.

Innan ett beslut gällande finansieringen ska tas har Naturvårdsverket gett Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Artdatabanken i uppdrag att ta fram ett kunskapsunderlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!